Különös új sztárja lett a globális ingatlanszektornak. Nem a luxuslakások, hanem az ázsiai raktárak iránt ugrott ugyanis meg a kereslet az elmúlt időszakban. Az ok az, hogy a vállalatok egyre nehezebben találnak szabad raktárhelyiségeket.

Ahogy az online kiskereskedelem egyre nagyobb szerepet játszik a világban, úgy válnak egyre fontosabbakká a raktárhelyiségek is, ahol az árukat tárolni lehet. Ennek pedig ingatlanpiaci következményei is vannak. A BBC beszámolója szerint az ázsiai raktárak lettek az ingatlanszektor új sztárjai.

A koronavírus-járvány 2019-es kezdete óta az online vásárlási aktivitás 43,5 százalékkal emelkedett, elérve a 2870 milliárd dolláros szintet. A volumen majdnem felét pedig Ázsia adja – derül ki az Euromonitor adataiból.

Egyre nagyobb a kereslet az ázsiai raktárhelyiségek irántForrás: AFP/XINHUA/Xinhua News Agency/Xu Yu

Az ázsiai raktárhelyiségeknek pedig a globális kereskedelemi láncokban is fontos szerepük van. Ha ugyanis valaki rendel valamit a világ bármely táján, akkor az áru sok esetben érinti valamely ázsiai térséget.

Mivel pedig az ázsiai raktárhelyiségek üresedési rátája jelenleg csupán 3 százalék, ezek a raktárak különösen drágák lettek az ingatlanpiacon. Az iparági elemzések szerint pedig nem is várható a kereslet csökkenése. Sőt, a CBRE felmérése alapján számos régiós és nemzetközi vállalat tervez terjeszkedni az ázsiai csendes-óceáni térségben, ami a raktárhelyek kapacitásainak bővítését hozza magával. Vagyis a következő időszakban várhatóan még tovább fokozódik majd a kereslet a raktárként használható ingatlanok iránt.