A Kötiviép'B és a Duna Aszfalt Zrt. tervezheti és építheti meg a homokhátsági vízpótlás következő ütemét, amelynek során több mint 6 kilométer vízelvezető csatornát építenek.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság kihirdette a Homokhátság vízpótlását segítő beruházás nyertes pályázóit. A „Homokhátság vízpótlása III/2. ütem" nevű projekt tervezési és kivitelezési munkáit a KÖTIVIÉP'B Kft. és a Duna Aszfalt Zrt. valósíthatja meg 1,8 milliárd forintért – írta az uniós közbeszerzési közlöny nyomán a Magyarmezőgazdaság.hu.

A projekt célja a vízjogi létesítési engedéllyel rendelkező teljes homokháti vízpótlás a III. ütem keretében, amely a klímaváltozással sújtott dél-alföldi térség aszály elleni védelmét szolgálja.

A nyertesek feladata 6158 méter Dn800 ÜPE nyomócső építése - irtási munkákkal, földmunkákkal és nyomócsőfektetéssel. Ezenkívül 5 darab kombinált zsilipes vízleadót és vízhozam-vízállás mérő műtárgyat is építenek.

Mintha csak a Szaharában járnánk. A Homokhátság részét alkotó fülöpházi buckavidék hazánk egyik legérdekesebb tájegységeForrás: Daily News Hungary

A Duna–Tisza közi homokhátságot érintő projekt az alábbi területeken zajlik:

  • Ábrahámszéki csatorna 14+120 cskm szelvényében,
  • Jámborka csatorna 4+760 cskm szelvényében,
  • Halászka csatorna 3+022 cskm szelvényében,
  • Halászka melléki csatorna 1+953 cskm szelvényében,
  • Széksóstó-főcsatorna 11+526 cskm szelvényében.

A vízjogi engedéllyel rendelkező nyomóvezetéknek 800 l/s vízhozamot kell továbbítani, több mint 8 kilométer távolságra.