Hivatalos fizetőeszközként vezetnék be a bitcoint a földi paradicsomban

tongai királyság naplemente pálmafa tengerpart
Tonga
Vágólapra másolva!
El Salvador után idén egy másik ország, Tonga is elfogadhatja a bitcoint hivatalos fizetőeszközként. A legfrissebb hírek szerint decemberig le is vezényelhetik a folyamatot a csendes-óceáni szigetországban.
Vágólapra másolva!

Tonga szinte teljes egészében az El Salvadorban elfogadott törvény lemásolásával fogadhatja el még idén hivatalos, állami fizetőeszközként a bitcoint – közölte a csendes-óceáni szigetország korábbi parlamenti képviselője. Lord Fusitu'a szerint

akár már novemberre vagy decemberre is levezényelhetik a folyamatot.

Tonga formai értelemben királyság, alkotmányos monarchia, és bár a bejelentést hivatalos kormányzati oldalról még nem erősítették meg a három kisebb szigetcsoportból álló polinéziai államban, az Országgyűlési Képviselők Korrupció Elleni Globális Szervezetének elnöke olyan jelentős kriptoiparági szereplőkkel közös egyeztetéseken vesz részt, illetve posztol azokról, hogy állításaira érdemes odafigyelni. Sőt, Lord Fusitu'a nemrég egy ötpontos menetrendi vázlatot is megosztott tervéről.

Ha megvalósul a kriptovaluta nemzeti fizetőeszközként való bevezetése, a kis ország lépése több mint 100 ezer tongai lakost kapcsolhat be a legnépszerűbb kriptovaluta ökoszisztémájába – ez le is fedné Tonga 106 ezer fő körüli összlakosságát. Tavaly egyébként már megindultak a spekulációk azzal kapcsolatban, hogy a szigetország lehet a következő állam, amely hivatalos fizetőeszközként fogadhatja el a bitcoint, de Lord Fusitu'a friss megszólalásai alapján úgy tűnik, valósággá is válnak a várakozások.

Tonga egyébként igen nagyban támaszkodik az Ausztráliában, Új-Zélandon vagy az Egyesült Államokban élő állampolgárainak hazautalásaira.

Olyannyira, hogy a becslések szerint Tonga gazdasága a világ minden más országánál jobban támaszkodik ezekre az összegekre. A háztartások jövedelmének akár 30 százalékát is elérhetik a külföldről történő hazautalások – írja a Cointelegraph.

Tongában is hivatalos fizetőeszköz lehet a bitcoin Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ráadásul a tongai diaszpóra hatalmas az ország összlakosságához képest. Az elérhető adatok alapján a külföldön élő tongaiak száma eléri a 126 ezret, és csak Ausztráliában 18 ezer tongai él.

Innen nézve pedig indokoltak is voltak a bitcoin tongai elfogadásával kapcsolatos várakozások, hiszen

El Salvador részben épp a hazautalások jelentős mennyisége miatt fogadta el a kriptovalutát törvényes fizetőeszközként.

Tongában pedig a GDP-arányos hazautalás még nagyobb, mint El Salvadorban – 39 százalékos El Salvador 24 százalékos arányához képest.

A külföldi utalások mellett azonban a hazai gazdaság számára is jelentős előnyökkel járhat a bitcoin elfogadása – emelte ki Lord Fusitu'a. Tonga ugyanis így létrehozhat egy bitcoinra alapozott körforgásos gazdaságot a szigeten. Vagyis kiaknázhatja, hogy egy gyéren lakott szigetország, ami az esetek jelentős részében inkább gazdasági hátrányt jelent.

Emellett a digitalizációra is jó hatással lehet a kriptovaluta hivatalos valutaként történő bevezetése.

Idilli felvétel Tongáról Forrás: Anthony Sowerby / Flickr

Noha Lord Fusitu'a azt állította, hogy az okostelefonok elterjedtsége a lakosság körében meghaladja a 90 százalékot, a Világbank legfrissebbnek számító, 2017-es adatai alapján az internetpenetráció mindössze 50 százalékos volt az országban. Vagyis a várakozások szerint a bitcoin elfogadásának széles körű társadalmi előnyei lehetnek a szigeten.