Kiderült, melyik a világ legerősebb paprikája

chili csípős paprika A csípős étel segíti a fogyást: mítosz vagy valóság?
Vágólapra másolva!
A Scoville-skála a paprika csípősségét méri. A legutoljára nemesített csili paprika 3 millió Scoville egységet tartalmaz, amivel jelenleg a világ legerősebb paprikájának számít. De miért versengenek a nemesítők még mindig, hogy minél erősebb paprikát állítsanak elő?
Vágólapra másolva!

A paprika csípős ízét a kapszaicin nevű anyag okozza. Ennek mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki módszert 1912-ben, ezért az egységet róla nevezték el - írja a Magyarmezőgazdaság.hu.

2008-ban az indiai Bhut Jolokia paprika bizonyult a legerősebbnek és bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, a Scoville-skálán egymillió egységet meghaladó csípősséggel.

Összehasonlításképpen: egy átlagos Tabasco szósz 2,5 ezer egységet tartalmaz, a cayenne-i bors pedig 30-50 ezer egységet. A magyar csípős paprikáknál pedig 1500-2500 egységet mértek.

Bhut Jolokia paprikát árul termelője egy indiai piacon Forrás: AFP/Biju Boro

A Bhut Jolokia szellempaprikát jelent. "Valószínűleg azért, mert egy ilyen zöldség elfogyasztása után meg lehet halni" – viccelődött Dr. Paul Bosland, az Új-Mexikói Egyetem Chili Paprika Intézetének igazgatója.

Az emberek azért óvatosak ezzel a paprikával. Bangladesben például úgy használják a főzéshez, hogy a szárat a kezükbe veszik, és csupán az ételhez dörzsölik. Szemüveget és kesztyűt kell viselni, amikor a magokat eltávolítjuk ebből a fajtából, és az egész műveletet a szabadban kell végezni – figyelmeztetnek a csili kutatók.

A világ legerősebb paprikája, a Pepper X:

Azonban nincs hiány a szupererős zöldségeket megvásárolni hajlandó fogyasztókból. Ennek oka, hogy a belőlük készült fűszerek gazdaságosabbak. Elég egy csipetnyi belőle, hogy egy ételnek kivételes íze legyen. Nem csoda, hogy a termelők között a mai napig tart a versenyfutás, hogy ki tud még erősebb és erősebb fajtát nemesíteni.

Jelenleg a legcsípősebb paprika, a Pepper X, ami több mint 3 millió Scoville-egységgel rendelkezik.

Ezt a fajtát 2017 szeptemberében mutatta be nemesítője, az amerikai Ed Currie.