Decemberben 9.229 cég választotta a kisvállalati adót (kiva), amely január 1-jétől még kedvezőbbé vált - mondta a Világgazdaságnak Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára.

A lap hétfői cikke szerint sok cég az év utolsó hetében jut végleges döntésre, 2020-ban például a két ünnep között több mint 4.600-an választották ezt az adónemet. Az eddigi rekordot 2017-ben sikerült elérni: szilveszterkor csaknem 3.500 vállalkozás jelentkezett be a kivára.

Izer Norbert kiemelte:
Az idei évtől kezdve a 11 százalékról 10 százalékra csökkenő kiva kiváltja a 9 százalékos társasági adót és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót. Vagyis azoknál a cégeknél, amelyeknél a bérköltség meghaladja a vállalkozásból kivont profit összegét, számottevő megtakarítás érhető el a kiva alkalmazásával.

A képen Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára láthatóForrás: MTI/Kovács Tamás

Az államtitkár elmondta a lapnak:
Nemzetközi összehasonlításban is példaértékű a kiva, hiszen nemcsak jelentős megtakarítást eredményez a cégeknek, hanem a beruházások és a fejlesztések ösztönzése révén az ország versenyképességét is növeli."

A kiva jelenleg az egyik legnépszerűbb adófajta: hat évvel ezelőtt mindössze 6.500-an, de még 2018 decemberében is csak 29 ezren választották, 2021 novemberének végére pedig ez a létszám már elérte a 68 ezret. A Pénzügyminisztérium számításai szerint - a 2020-as adóév adatait alapul véve - mintegy 80 ezer cégnek lenne érdemes kivára váltania, a választásban segít a PM és az adóhivatal is, a tárca kiva-kalkulátorával tíz perc alatt kiszámítható a kisvállalati adóval elérhető adóelőny várható nagysága - írta a Világgazdaság.