A BlackRock lett a világ első olyan eszközkezelő vállalata, melynek eszközállománya átlépte a 10 ezer milliárd dollárt. A cég ezzel még jobban megerősítette a világelső helyét az iparágban.

Történelmi határvonalat lépett át a világ legnagyobb eszközkezelőjének számító BlackRock. A vállalat kezelt eszközállománya ugyanis a legutóbbi negyedév végén elérte a 10,01 ezer milliárd dollárt, ami jelentős növekedés volt az egy évvel korábban mért 8,68 ezer milliárd dollárhoz képest – írja az RT.com.

A növekedést elsősorban a tőzsdén kereskedett befektetési alapokba (ETF) áramló tőke fűtötte. Az októbertől decemberig tartó időszakban a befektetők nettó 104 milliárd dollárt irányítottak ezekbe az eszközökbe.

Rekordot döntött a világ legnagyobb eszközkezelőjeForrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Az ETF egy olyan eszköz, amely egy indexet, szektort, nyersanyagot vagy más befektetési eszköz teljesítményét követi, és úgy lehet kereskedni vele a tőzsdén, mint egy klasszikus részvénnyel. A Bloomberg számításai szerint egyébként az ETF-ekbe áramló tőke mennyisége 2015 első negyedéve óta nem volt ilyen magas.

A BlackRock jól tudott profitálni az S&P 500 részvényindex legutóbbi ralijából. A mutató ugyanis a negyedik negyedévben 11 százalékkal emelkedett, míg 2021 egészében 27 százalékkal erősödött.Mindeközben a BlackRock üzletkötési volumene 2021-ben ugyancsak rekordot döntött, először lépve át az 5 ezer milliárd dolláros szintet. A társaság a legutóbbi negyedévben 1,57 milliárd dolláros profitot ért el (részvényenként 10,18 dollár), ami 2,5 százalékkal maradt el a megelőző évben mért 1,61 milliárd dolláros nyereségtől.