Soha nem látott vagyont kezel a világ legnagyobb befektetési cége

bank, banki, utalás, utal, e-bank, elektronikus fizetés, online, vásárlás, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Financial stock market graph and rows of coins growth, abstract and symbol for finance concept, business investment and currency exchange, on blue background.
Vágólapra másolva!
A BlackRock lett a világ első olyan eszközkezelő vállalata, melynek eszközállománya átlépte a 10 ezer milliárd dollárt. A cég ezzel még jobban megerősítette a világelső helyét az iparágban.
Vágólapra másolva!

Történelmi határvonalat lépett át a világ legnagyobb eszközkezelőjének számító BlackRock.

A vállalat kezelt eszközállománya ugyanis a legutóbbi negyedév végén elérte a 10,01 ezer milliárd dollárt,

ami jelentős növekedés volt az egy évvel korábban mért 8,68 ezer milliárd dollárhoz képest – írja az RT.com.

A növekedést elsősorban a tőzsdén kereskedett befektetési alapokba (ETF) áramló tőke fűtötte. Az októbertől decemberig tartó időszakban a befektetők nettó 104 milliárd dollárt irányítottak ezekbe az eszközökbe.

Rekordot döntött a világ legnagyobb eszközkezelője Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Az ETF egy olyan eszköz, amely egy indexet, szektort, nyersanyagot vagy más befektetési eszköz teljesítményét követi, és úgy lehet kereskedni vele a tőzsdén, mint egy klasszikus részvénnyel. A Bloomberg számításai szerint egyébként az ETF-ekbe áramló tőke mennyisége 2015 első negyedéve óta nem volt ilyen magas.

A BlackRock jól tudott profitálni az S&P 500 részvényindex legutóbbi ralijából. A mutató ugyanis a negyedik negyedévben 11 százalékkal emelkedett, míg 2021 egészében 27 százalékkal erősödött.

Mindeközben a BlackRock üzletkötési volumene 2021-ben ugyancsak rekordot döntött, először lépve át az 5 ezer milliárd dolláros szintet. A társaság a legutóbbi negyedévben 1,57 milliárd dolláros profitot ért el (részvényenként 10,18 dollár), ami 2,5 százalékkal maradt el a megelőző évben mért 1,61 milliárd dolláros nyereségtől.