Az Európában található napelempark 126.000 fotovoltaikus panelt tartalmaz, melyek 75 hektáron helyezkednek el. Az erőmű évente mintegy 64 gigawattóra (GWh) energiát termel, ami 38.000 ember éves villamosenergia-fogyasztásának felel meg, és élettartama alatt több mint 550.000 tonna szén-dioxidot képes távol tartani a légkörből.

Egy olyan fenntartható projektről van szó, melynek célja a megújuló energiák fejlesztésének támogatása Franciaországban, egészen pontosan Gien-től (Loiret megye) északkeletre.

IllusztrációForrás: AFP/RIA Novosti/Taras Litvinenko

Az erőművet 2,2 millió euró (784 millió forint) összegű részvételi finanszírozással építették, amelyhez a Loiret és a környező megyék 212 lakosa nagymértékben hozzájárult, hogy bevonják a szomszédokat és megosszák a régiókkal a projekt által létrehozott értéket. A vállalat bevezette a biológiai diverzitás megőrzéséhez szükséges intézkedéseket, többek között denevérmenedékhelyeket hozott létre, és egy tó építését a kétéltűek szaporodásának elősegítésére.

A TotalEnergies csapatai az erőművet helyben fogják üzemeltetni és karbantartani annak 30 éves élettartama alatt.

A TotalEnergies ismét megerősíti elkötelezettségét a megújuló energiák a régiókkal közösen történő fejlesztése iránt. Ez az üzembe helyezés hozzájárul Franciaország energetikai átalakulásához, és egy újabb lépés a célunk felé, hogy 2025-re elérjük a 4 GW megújuló termelési kapacitást. Ez megerősíti elkötelezettségünket, hogy a megújuló energia egyik főszereplőjévé váljunk Franciaországban" - mondta Thierry Muller, a TotalEnergies Renewables franciaországi vezérigazgatója.

Ezen felül november közepén a TotalEnergies 51 megawatt (MW) kapacitású napenergia-projektet nyert el a CRE 4 (Francia Energiaszabályozó Bizottság) pályázatának 10. fordulójában. A nyolc nyertes projektet 2023 végéig helyezik üzembe, majd a TotalEnergies csapatai fogják üzemeltetni és karbantartani, ezáltal a helyi munkaerő várhatóan bővülni fog. Az elmúlt tíz pályázati időszakban a TotalEnergies 707 MW értékben nyert el napenergia-projektet, ezzel a franciaországi fejlesztők között a második helyen áll, írta a cég közleményében.