Bekapcsoltak egy újabb gigantikus naperőművet

napelem, naperőmű
2401909 Russia. 09/06/2013 A field of silicon solar cells at the solar power station in the village of Rodnikovoye, Simferopol district, Republic of Crimea. An archive photo. Taras Litvinenko/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Az Európában található napelempark 126.000 fotovoltaikus panelt tartalmaz, melyek 75 hektáron helyezkednek el. Az erőmű évente mintegy 64 gigawattóra (GWh) energiát termel, ami 38.000 ember éves villamosenergia-fogyasztásának felel meg, és élettartama alatt több mint 550.000 tonna szén-dioxidot képes távol tartani a légkörből.
Vágólapra másolva!

Egy olyan fenntartható projektről van szó, melynek célja a megújuló energiák fejlesztésének támogatása Franciaországban, egészen pontosan Gien-től (Loiret megye) északkeletre.

Illusztráció Forrás: AFP/RIA Novosti/Taras Litvinenko

Az erőművet 2,2 millió euró (784 millió forint) összegű részvételi finanszírozással építették, amelyhez a Loiret és a környező megyék 212 lakosa nagymértékben hozzájárult, hogy bevonják a szomszédokat és megosszák a régiókkal a projekt által létrehozott értéket. A vállalat bevezette a biológiai diverzitás megőrzéséhez szükséges intézkedéseket, többek között denevérmenedékhelyeket hozott létre, és egy tó építését a kétéltűek szaporodásának elősegítésére.

A TotalEnergies csapatai az erőművet helyben fogják üzemeltetni és karbantartani annak 30 éves élettartama alatt.

- mondta Thierry Muller, a TotalEnergies Renewables franciaországi vezérigazgatója.

Ezen felül november közepén a TotalEnergies 51 megawatt (MW) kapacitású napenergia-projektet nyert el a CRE 4 (Francia Energiaszabályozó Bizottság) pályázatának 10. fordulójában. A nyolc nyertes projektet 2023 végéig helyezik üzembe, majd a TotalEnergies csapatai fogják üzemeltetni és karbantartani, ezáltal a helyi munkaerő várhatóan bővülni fog. Az elmúlt tíz pályázati időszakban a TotalEnergies 707 MW értékben nyert el napenergia-projektet, ezzel a franciaországi fejlesztők között a második helyen áll, írta a cég közleményében.