A neves aukciósház, a Sotheby's bejelentette, hogy aukcióra bocsátják a világ egyik legkülönlegesebb gyémántját, a fekete színű Enigmát.

Az Enigma egy karbonádó, vagyis fekete gyémánt. A fekete gyémántok igen ritkák, és még számos megválaszolatlan kérdés van eredetüket illetően. A Sotheby's közleménye ki is emeli: nem tudják pontosan meghatározni, honnan származik az Enigma, de igen valószínű, hogy egy meteorbecsapódás következtében került a Földre, vagy egy olyan aszteroidáról származik, amelyen más gyémántok társaságában "utazott".  A fekete gyémántok nem túl gyakori képződmények, keletkezésük 2,6-3,8 milliárd évre nyúlhat vissza. Nyomokban nitrogént és hidrogént tartalmaznak, valamint oszbornitot, amely csak a meteoritokban fordul elő.

Ilyen gyémántokat csak Brazíliában és a Közép-Afrikai Köztársaságban találtak.

A csillagközi eredet mellett a gyémánt több tulajdonsága is különlegesség teszi. Az egyik a színe, a másik pedig a mérete: az Enigmát 2006-ban a legnagyobb fekete gyémántként, egyúttal a világ legnagyobb gyémántjaként jegyezték be a Guiness-rekordok közé.

'Az Enigma soha korábban nem volt nyilvánosan látható" - mondta Nikita Binani, a Sotheby's aukciósház londoni ékszerszakértője. A kiindulási árat meghatározták, ezt azonban csak külön kérésre közlik az érdeklődőkkel.

"A gyémánt több mint két évtizede van a jelenlegi tulajdonosnál, aki nem kívánja felfedni kilétét" - tette hozzá Binani. Arról, hogy ezt megelőzően hány tulajdonosa volt, egy családi örökség része volt-e, nincsenek információk.

Nézze meg képeinket a páratlan gyémántról!

Kattintson a képre!Forrás: MTI/EPA/Ali Haider

A Sotheby's aukciója február 3-án lesz, addig az Enigma világkörüli turnén vesz részt, és megtekinthető Los Angelesben, Londonban, illetve Dubajban. Az aukciósház bejelentette, hogy az árverésen kriptovalutát is elfogadnak majd.