2021-ben rekordévet tudhatnak magunk mögött az észak-koreai hackerek, számolt be róla a Világgazdaság. Soha korábban nem tudtak ennyi sikeres kibertámadást végrehajtani, az elsődleges célpontjuk pedig a kriptopiac volt.

A Chainalysis nevű blokkláncelemző vállalat jelentése szerint az ázsiai állam hackerei elsősorban a befektetési cégeket és a központi tőzsdéket vették célba. A nagyszabású támadásaik száma a 2020-as négyről 2021-ben hétre emelkedett, és az ezek során megszerzett eszközök értéke is 40 százalékkal emelkedett.

Tavaly észak-koreai hackerek összesen mintegy 400 millió dollár (125 milliárd forint) értékben loptak kriptovalutákat.

Phenjan természetesen tagadja, hogy valaha is kibertámadást hajtott volna végre.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A bevetett eszközök palettája széles: adathalász üzeneteket, kódfeltöréseket és rosszindulatú szoftvereket egyaránt csatasorba állítottak a sikeres hadműveletek során.

A Chainalysis szerint valószínűsíthető, hogy a támadásokat az Egyesült Államok által is szankcionálni próbált Lazarus Group hackercsoport hajtotta végre. Ez a csapat volt a felelős a Sony Pictures elleni 2014-es támadásokért, és ők álltak a WannyCry zsarolóvírus mögött is. Sokan azt feltételezik, hogy a Lazarust Észak-Korea legfontosabb hírszerző ügynöksége irányítja.

Az észak-koreai országgal szembeni szankciókat felügyelő ENSZ testület korábban azzal vádolta Phenjant, hogy a nemzetközi szankciókat úgy próbálja meg kikerülni, hogy a nukleáris- és ballisztikusrakéta-programját lopott pénzek segítségével finanszírozza.

A dél-koreai és japán hadvezetés közlése szerint Észak-Korea feltehetőleg a múlt héten ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger feléForrás: MTI/AP/KCNA/KNS/-

2021 februárjában az Egyesült Államok három észak-koreai hackert vádolt meg a bankokat és hollywoodi filmstúdiókat is megcélzó, végül sikeresen megakadályozott támadással, melynek célja 1,3 milliárd dollár (405 milliárd forint) értékű kriptoeszköz megszerzése volt.