Komoly környezeti előnyökkel járhat a rövidebb munkahét

iroda munka
Egy ro¨videbb munkanap bevezete´se´vel nemcsak a magasabb termele´kenyse´get e´s a jobb eredme´nyeket, hanem motiva´ltabb e´s keve´sbe´ stresszes munkava´llalo´kat is kaphatnak.
Vágólapra másolva!
Amikor a világjárvány először kényszerítette bezárásra az irodákat, ennek következményeként az utakon is hirtelen és jelentősen megcsappant az ingázók száma, a környezeti hatások pedig a legtöbb városban is láthatóak voltak. A szén-dioxid-kibocsátás csökkenésével, a lezárások alatt sok metropoliszban egyenesen eltűnt a szmog. Ennek apropóján a A 4 Day Week Campaign és a Platform London környezetvédelmi szervezet egy olyan átfogó vizsgálatba kezdett, amely megállapította, hogy ugyanezek az előnyök származnának a négynapos munkahétre való átállásból is.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint, ha az Egyesült Királyság 2025-ig négynapos munkahétre tér át, a szén-dioxid kibocsátás 127 millió tonnával, több mint 20 százalékkal is csökkenhet, ami nagyjából megegyezik azzal, mintha a szigetország teljes személygépkocsi-flottáját kivonnák az utakról.

A kutatók rámutattak, hogy

a rövidebb munkahét, az Egyesült Királyság városaihoz hasonlóan a világon mindenhol jelentősen csökkentené a munkába járók számát, és így az általuk okozott szén-dioxid-kibocsátást.

Sűrű szmog lepi Újdelhit 2021. november 5-én, miután a légszennyezettség átlépte az egészségre rendkívül veszélyes határértéket az indiai fővárosban. Indiai kutatók szerint a légszennyezettség átlagban hat évvel rövidíti le a fővárosiak életét. Forrás: MTI/EPA/Haris Tjagi

Emellett az áramfogyasztás is csökkenne, hiszen az öt napon át nyitva tartó irodák nagyobb fogyasztással üzemelnek, mint a rövidebb munkaidő esetén.

A négynapos munkahét lassacskán egyre nagyobb teret hódít, mind az egyes cégeknél, mind a kormányoknál. Spanyolország és Skócia "nemzeti tesztprogramot" is tervez, amely keretében több tucat vállalat közreműködésével próbálják ki az új munkarendet.

A nagy cégek, mint például a Microsoft és az Unilever bizonyos piacokon már tesztelik az ötletet. Habár esetükben a fő motiváció az, hogy jobbá tegyék az alkalmazottaik életét, hiszen számos kutatás is rámutatott arra, hogy

a rövidebb hét növelheti a termelékenységet, azáltal, hogy a dolgozók koncentráltabbak és frissebbek.

Illusztráció Fotó / Shutterstock

Emellett azonban egyre több vállalat azt is felismeri, hogy a kurtább munkarenddel egyúttal a környezetre gyakorolt káros hatásukat is csökkenthetik.