Erre mondott nemet a Pfizer és a GSK vegyesvállalata

Unilever
--FILE--A Chinese employee walks past a logo of Unilever at the Unilever Research and Development Centre Shanghai in Shanghai, China, 15 May 2014. Unilever PLC said weakening demand in emerging markets, especially China, showed no sign of letting up last year even as the consumer-goods group reported a rise in full-year profit. Unilever said on Tuesday (20 January 2015) that full-year profit rose 6.8% to €5.17 billion ($5.98 billion) despite a 2.7% fall in revenue to €48.4 billion, dragged down by a 20% sales decline in China in the fourth quarter. “Growth was weak in emerging markets as economic pressures impacted consumer demand,” Unilever said in a statement. Chief executive Paul Polman said market conditions were unlikely to improve in 2015.
Vágólapra másolva!
Az Unilever Plc, a világ egyik vezető élelmiszer- és háztartási cikk gyártója 50 milliárd fontot (68,4 milliárd dollár) ajánlott a GlaxoSmithKline (GSK) Plc és a Pfizer Inc. fogyasztói egészségügyi termékek előállítására létrejött vegyes vállalatáért, de nem járt sikerrel.
Vágólapra másolva!

A GSK sajtóközleménye szerint

az Unilever már harmadszor próbálkozott a GSK Consumer Healthcare megvásárlásával.

A mostani kikosarazásnak is az volt az oka, mint az előző kettőnek: túl alacsony a megajánlott vételi ár.
Az Unilever pedig most kedvezőbb ajánlattal állt elő, kész lett volna ugyanis 41,7 milliárd fontot fizetni készpénzben és 8,3 milliárd fontot részvényekben. Így az ügylet értéke már meghaladta volna az elemzők által várt 45 milliárd fontot, ami abban az esetben érvényes, ha a GSK Consumer Healthcare önállóan tőzsdére lépne.

Unilever Forrás: Imaginechina/Weng lei - Imaginechina/Weng Lei

A GSK korábban jelezte, hogy a GSK Consumer Healthcare előtt két lehetőség áll, vagy kiválik és önálló tőzsdei társasággá válik, vagy pedig eladják a céget, aminek a 68 százaléka a GSK tulajdonában van, 32 százaléka pedig a Pfizeré.

A GSK egyes befektetői, köztük az Elliott Management Corp. azt tanácsolják a társaságnak, hogy a tőzsdei bevezetés helyett inkább az eladásban gondolkodjanak,

mivel ezáltal az értékesítésből származó bevételt egyebek között adósságcsökkentésre és saját részvényvisszavásárlásra lehet költeni.

Mások szerint viszont épp ellenkezőleg, a részvények kihelyezése jövedelmezőbb lesz az adófizetés szempontjából, sőt, ha a kihelyezést követően megtartja a társaság a részvényeit, a GSK további nyereséghez juthat kedvező árfolyamalakulás esetén.

Az Unilever külön sajtóközleményben jelezte, hogy a GSK Consumer Healthcare megvásárlása "komoly stratégiai lépés" lenne, de arra figyelmeztetett, hogy még nem világos, lesz-e megállapodás. A vállalat azt is közölte, hogy tervezi a szépség-, egészség- és szépségápolási termékek üzletágának bővítését, miközben az alacsony haszonkulccsal működő vállalkozásoktól és márkáktól megválik.