Angliai városoktól kezdve alpesi településeken keresztül az Eiffel-toronyig a világ számos építészeti értékét és érdekességét lemásolták Kínában. Van olyan világhírű építmény, amelynek három másolata is megtalálható az országban. A közelmúltban a pekingi vezetés megszigorította ezeknek a projekteknek az engedélyezését, miután álláspontjuk szerint azok nem a hagyományos kínai értékeket tükrözik. Galériánkban bemutatunk számos, olyan világszerte ismert építményt, amelyek mása Kínában is megtekinthető. Ahogy arról az Origo is beszámolt, a budapesti Hősök tere is ezek között van.

2020-ban a pekingi vezetés megszigorította a híres épületek lemásolására vonatkozó előírásokat, mondván, hogy az építészet mindig egy adott város örökségét, szellemiségét testesíti meg, és ezek a hatalmas, külföldi és környezetidegen építmények egyáltalán nem illeszkednek a kínai városképekbe - tudósított korábban a BBC. Ezért indokolttá vált az ilyen projekteknél az építési korlátozások bevezetése. 

Ez a lépés ugyanakkor eléggé megkésettnek tűnik, mert Kína már így is telis-tele van világhírű épületek replikáival. Van olyan, amelyből három is megtekinthető az ország különböző részein.

Galériánkban a Business Insider segítségével bemutatjuk világszerte ismert építmények kínai másolatait:

A londoni Tower-híd Szucsouban, az eredetitől eltérően négy toronnyal és kétszer akkora méretben. Ebben a városban egyébként összesen 56 híres híd másolata található megForrás: AFP/Imaginechina/Ji Haixin

Annak idején talán az adhatta az ötletet az első ilyen építmények létrehozásához, hogy azok megtekintéséhez külföldre kell utazni, ám ha felépítik többé-kevésbé pontos másolataikat Kínában, akkor azzal a turisták rengeteg pénzt takarítanak meg, mert immár belföldön is hozzáférhetővé válnak. 

Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy az ötletet nem a kínaiak találták ki, hiszen Las Vegasban jóval korábban az Eiffel-toronytól kezdve a velencei lagúnákig számos építészeti érdekesség másolatát elkészítették. De Thaiföldön is kialakítottak olasz vidéki tájakat és elbűvölő angliai kisvárosokat, elsősorban a belföldi turistákat célozva meg.