A jövőbiztos energiaellátást kutatja a BME és az MVM

BME videó felvételi 2022 ajánló egyetem
A BME-n nem csak a jelenlegi, hanem a jövő technológiáira is felkészítik a diákokat, itt indul például a világon az elsők között űrmérnök képzés is.
Vágólapra másolva!
Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az MVM és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és ezzel egyidejűleg közös kutatási programokat is indítanak. A partnerek a klímasemleges gazdaság feltételeit, valamint a villamosenergia-szektort érintő innovatív műszaki, üzleti, illetve szabályozási megoldásokat vizsgálják a BME Zéró Karbon Központjának részvételével - olvasható az egyetem közleményében. 
Vágólapra másolva!

Az MVM Zrt. és a Műegyetem közötti stratégiai együttműködési megállapodást Dr. Czepek Gábor, az MVM elnök-vezérigazgatója és Bertalan Zsolt csoportszintű technológiai és innovációs igazgató, Dr. Czigány Tibor, a BME rektora, valamint Kotán Attila, a Műegyetem kancellárja írták alá.

A BME nyolc karán elérhető 25 alap- és 38 mesterképzési szak szinte mindegyike érinti az energetika és az energiagazdálkodás területeit,

akár építőipari, informatikai, vagy vegyipari, villamoshálózati vagy gazdasági szempontból. A Műegyetem kutatói a fenntartható épületek jellemzői mellett, az elektromos járművek hajtórendszereinek fejlesztési lehetőségeit és

a mesterséges intelligencia energiagazdálkodásban betöltött szerepét is kutatják.

Ezt a már most is sokrétű kapcsolódást erősíti az MVM-mel kötött megállapodás, amelyről Dr. Levendovszky János, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese elmondta:

„Sok évtizedes együttműködésünk kap új lendületet az együttműködési megállapodás aláírásával, amelynek keretében tudományos alapokra épülő innovációs tevékenységgel támogatjuk az energetikai vállalatot és hallgatóink gyakorlati tapasztalatokkal is bővíthetik tudásukat."

A BME-n nem csak a jelenlegi, hanem a jövő technológiáira is felkészítik a diákokat, itt indul például a világon az elsők között űrmérnök képzés is. Fotó / BME

Az MVM Csoport meghatározó szereplője a magyar energiarendszernek, sikeres és versenyképes tevékenységével fontos szerepet vállal az ország energiastratégiai céljainak megvalósításában.

Magyarország negyedik legnagyobb vállalatcsoportjaként, tevékenységével a hazai energetikai értéklánc minden területét lefedi.

Az MVM Csoport célja, hogy megfizethető és tiszta energiát biztosítson ügyfelei részére fenntartható, és a 21. század követelményeinek megfelelő módon.

A Műegyetem számunkra fontos partner, legyen szó akár K+F tevékenységről, akár szakember képzésről." – hangsúlyozta Bertalan Zsolt, az MVM csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója.

Magyarország egyike annak az öt európai uniós tagállamnak (Franciaország, Dánia, Németország és Svédország mellett), akik nemzeti szinten is törvénybe iktatták, hogy az úgynevezett zöld megállapodás alapján 2050-re nulla nettó szén-dioxid kibocsátást érnek el, azaz karbonsemlegesek lesznek.

A most induló négyéves kutatási programot vezető Zéró Karbon Központ arra a felismerésre építve jött létre a Műegyetemen, hogy a karbonsemlegességhez vezető „zöld átmenet" során olyan üzleti és technológiai újítások kapják majd a főszerepet, amelyek nemcsak kutatási és innovációs lehetőségeket kínálnak, de a hazai háttéripar megerősítésével a gazdaságfejlesztés fontos eszközeivé is válhatnak.

A környezeti és gazdasági szempontok párhuzamos érvényesítéséhez a műszaki és a társadalomtudományok szoros együttműködésére van szükség.

Ennek megfelelő hátteret ad a Műegyetem, ahol mindkét területet oktatják, kutatják.

"A ZKK egyfajta platformot biztosít azzal a céllal, hogy hazai tudásbázist építve a leginnovatívabb, jövőbiztos megoldásokat rövidtávon a gyakorlatban is alkalmazni lehessen, mellyel Magyarország a nemzetközi térképre is felkerülhet. Ebben lesz stratégiai partnerünk az MVM" – mondta a Zéró Karbon Központ vezetője, Dr. Kaderják Péter.

Az induló kutatások az energiaközösségek, az elosztói rugalmassági piac, az energiatárolás, az intelligens elosztóhálózati fejlesztések, valamint a kiberbiztonság egymással szorosan összefüggő témaköreit ölelik fel. A fenti kutatások megvalósításában alapvető jelentőséggel bír a BME-MVM együttműködési megállapodás.