Eladják a dél-koreai és a japán Burger Kinget

Vágólapra másolva!
Egy hongkongi magántőke-befektetési társaság több mint egymilliárd dollárért adhatja el a dél-koreai és japán Burger King gyorséttermeket. A részletekről a ChannelNewsAsia számolt be.
Vágólapra másolva!

A hongkongi Affinity Equity Partners a Goldman Sachsot bízta meg az eladás lebonyolításával, amely magántőke-befektetők és stratégiai vevők körében is hirdeti az ajánlatot.

Az eladásról a Nikkei üzleti napilap számolt be először. Az érintett felek egyelőre nem nyilatkoztak a magát felfedni nem kívánó forrástól kiszivárgott hírekre.

Az Affinity 2016-ban mintegy 170 millió dollárért vásárolta meg a dél-koreai Burger King-et,

egy évvel később pedig az amerikai gyorséttermi márka japán franchise-ját.

Egy Burger King étterem Forrás: Wikipedia

A dél-koreai üzletág 680 milliárd won, azaz 572 millió dollár bevételt termelt 2021-ben, a kamatok, adók, értékcsökkenés és amortizáció előtti korrigált eredmény (EBITDA) pedig 80 milliárd won (67.140.000 dollár) volt, a 2022-es korrigált EBITDA várhatóan eléri a 100 milliárd wont (83.919.000 dollár).

A japán Burger King 2021-es korrigált EBITDA-ja 700 millió jen (6 millió dollár) volt.

A tranzakcióra olyan körülmények között kerülhet sor, amikor a fogyasztói és kiskereskedelmi ágazat a koronavírus világjárvány okozta hatalmas kihívásokkal és zavarokkal küszködik.

Dél-Koreában a vállalkozások úgy alkalmazkodtak a korábban nem tapasztalt helyzetre, hogy elkezdtek jobban támaszkodni a kiszállításokra,

ami exponenciális növekedést eredményezett az ételkiszállítási alkalmazások számára.

Fekete hamburger a japán Burger King-ben Forrás: Facebook/Burger King Japan

A dél-koreai Burger King nyilvánosságra hozta, hogy mobilalkalmazásának havi aktív felhasználóinak a száma 2021 decemberében meghaladta az 1,4 milliót, ami a legmagasabb érték az alkalmazás 2016. májusi elindítása óta.

A Burger King 440 üzletet üzemeltet Dél-Koreában, többet, mint a rivális McDonald's.

A japán franchise hétfőn közölte, hogy januárban három új üzletet nyit, így az ottani üzletszám 149-re emelkedik, és 2022-ben további "agresszív nyitásokat terveznek".