A kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb buszgyárát adják át idén Mosonmagyaróváron, a Credobus évente akár ezer autóbuszt tud majd gyártani a beruházásnak köszönhetően. A cég megkezdte az elektromos meghajtású járművek fejlesztését is. Hazánk piacvezetője tavaly 420 autóbuszt adott át a Volánbusznak, és felvette kínálatába egy csuklós városi modell gyártását - írja a Magyar Nemzet.

A világpiaci bizonytalanságok ellenére tavaly tovább építkezett a Kravtex-Kühne-csoport Mosonmagyaróváron. A folytatódó öntödei rekonstrukció mellett idén elkészül a 2008 óta folyamatosan bővülő új mosonmagyaróvári autóbuszgyár harmadik üteme – mondta el lapunk kérdésére Tormássy Attila értékesítési vezető. A kétmilliárd forintot meghaladó összértékű beruházáshoz – amely többek között megteremti a csuklós autóbuszok vázszerkezeteinek termelési környezetét – a kormány mintegy 470 millió forint támogatást nyújtott.

A létrejövő több mint 20 ezer négyzetméteres autóbuszgyár az egyik legnagyobb lesz a kelet-közép-európai régióban.

Az új gyártóhellyel a cégcsoport kapacitása a több műszakos munkarendet figyelembe véve évenként ezer autóbuszra növekszik.

A képen az egyik Credobus márkájú autóbuszForrás: Credobus

Az európai kibocsátási normák szigorítására és a Zöldbusz programra válaszul a Credobusnál ősszel megkezdődött egy elektromos típuscsalád fejlesztése, amelyet várhatóan 2023-ban kezdhetnek gyártani Mosonmagyaróváron és Győrben – mondta el az értékesítési vezető. A fejlesztés igen jelentős beruházás a magyar buszgyártás elektrifikációjába.

Az új elektromos meghajtású elektromos Credobusokat a cégcsoport mérnökei szerint az ultrakönnyű konstrukció különösen versenyképessé teszi majd: a buszok saját tömege eleve alacsonyabb, így az akkumulátorcsomag nem csökkenti túlzottan a befogadóképességet, és a hatótávolság is nagyobb lehet. Az évtized közepére a cégcsoport által értékesített buszok fele már elektromos meghajtású lehet.

A Credobus kiugróan jó évet zárt tavaly, két közbeszerzési eljárásban összesen 420 autóbusz szállítására nyert lehetőséget. Ennek köszönhetően a magyar buszgyártási ágazat teljesítménye tavaly húszéves csúcsot ért el" – mondta Tormássy Attila.

A Credobusok mellett csak az egyik érv, hogy gyártásuk magyar munkahelyeket teremt és költségvetési befizetéseket generál. Az ultrakönnyű konstrukciójú, gazdaságosan üzemeltethető buszokkal akár 15 százalékos üzemanyag-megtakarítás érhető el, ami milliárdos nagyságrendet jelent, és évente több ezer tonnával csökkenti a közúti szállítás szén-dioxid-kibocsátását.

A Kravtex-Kühne-csoport két évtized leforgása alatt újraindította a magyar buszgyártást, és Credobus márkájú buszainak köszönhetően mára az egyik legnagyobb hazai tulajdonú iparvállalattá vált. A Credobusnál évente mintegy 300 autóbusz készül, amely a cégcsoporton belül több mint 500, a magyar beszállítóknál pedig legalább további 150 munkahely megtartását biztosítja.

A Credobus ma az első számú hazai buszgyártó, termékei pedig több szegmensben is piacvezetők és egész Magyarországon elterjedtek: a márka jelen van az állami és önkormányzati közlekedési szolgáltatóknál, speciális autóbuszait a rendőrség, a honvédség és a közegészségügyi szervezetek is használják.

A cégcsoport eddig több mint 2600 autóbuszt gyártott, járművei részaránya a Volánbusz országosan 6200 darabot számláló helyközi flottájában mintegy negyven százalék - írja a lap összeállításában.