Gigantikus, 21 ezer milliárd forint értékű felvásárlást hajt végre a Microsoft

activision call of duty black ops 4 videojáték
Call of Duty: Black Ops 4
Vágólapra másolva!
A Microsoft bejelentette, hogy 68,7 milliárd dolláros, azaz több mint 21 ezer milliárd forintos üzletet nyélbe ütve, készpénzért (azaz nem részvényjogokért vagy későbbi részesedésért) megvásárolja az Activision Blizzard videojátékkészítő-óriást.
Vágólapra másolva!

Az Activision részvényei jelentősen emelkedtek a nyitás előtti kereskedésben, mielőtt felfüggesztették volna a kereskedést azokkal. Erre akkor került sor, amikor a Wall Street Journal elsőként számolt be a különösen nagy értékű, és az üzleti-szakmai körökön túl a fogyasztók, a játékosok érdeklődésére is számot tartó fejlleményről. A Microsoft részvényei több mint 2 százalékot estek a bejelentést követően.

Kép a Call of Duty: Black Ops 4 című játékból Forrás: Activision

Az Activision legendás fejlesztőcég, olyan népszerű játékairól ismert, mint a „Call of Duty"-széria, és a „Tony Hawk's Pro Skater". A cég kapcsán az elmúlt hónapokban számos kellemetlen hír látott napvilágot, egyes vezetők kapcsán szexuális zaklatásokról, visszaéléskről lehetett értesülni. Az Activision belső vizsgálatot követően meg is vált több vezető beosztású munkatársától - írja a CNBC, amely kész tényként közli Microsoft általi felvásárlást.

Megerősítették a felvásárlásról szóló hírt

Cikkünk megjelenése után nem sokkal megerősítették az akvizícióról szóló értesüléseket. A két cég közös sajtóközleménye szerint a Microsoft 95 dollárt fizet minden Activision részvényért, ami mintegy 45,3 százalékkal magasabb a pénteki záróárfolyamánál. Hétfőn nem volt kereskedés a New York-i tőzsdén. A készpénzes ügylet értéke mintegy 68,7 milliárd dollár.

Az Activision Blizzard és a hozzá tartozó stúdiók olyan játéksorozatok fejlesztői, mint a Call of Duty, a Warcraft, a Diablo, a Candy Crush és az Overwatch.

Ezekkel a világ 190 országában mintegy 400 millióan játszanak.

A sajtóközlemény szerint az ügylet megkötésével a videójáték-szolgáltató ágazatban

a Microsoft a harmadik legnagyobb vállalat lesz a bevétele alapján a kínai Tencent és a japán Sony után.

Az Activision vezérigazgatója, Bobby Kotick továbbra is a cég élén marad, közvetlen felettese pedig Phil Spencer, a Microsoft videójátékokért felelős vezérigazgatója lesz.

Az ügylet várhatóan a júliusban induló 2023-as pénzügyi évben zárul le az Activision részvényesei és a hatósági jóváhagyások függvényében. Az ügyletet mindkét cég igazgatósága már jóváhagyta.