Kérni sem kell, automatikusan jár a 25 év alattiak adómentessége

szerelem fiatal pár város 3+1 dolog, amivel kinyírhatsz egy ígéretesnek induló kapcsolatot
Vágólapra másolva!
Idén a 25 év alattiak nemcsak a személyi jövedelemadó megfizetése alól mentesülnek, hanem az adminisztrációtól is. Az adókedvezmény érvényesítését a fiataloknak nem kell külön kérniük, azt a munkáltató, vagy a rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi - tájékoztatott Izer Norbert.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára hozzátette, hogy az első házasoknak járó adókedvezmény sem veszhet el az adómentesség miatt. Ha két 25 év alatti összeházasodik, akkor a fiatalok az első házasoknak járó adókedvezményt nem az esküvőt követő hónaptól, hanem 25 éves koruktól számított 24 hónapon keresztül vehetik igénybe - magyarázta.

Az új kedvező szabályok 2022. január 1-jén léptek hatályba - nyomatékosította Izer Norbert. Vagyis

az adókedvezményt a 2021. december 31-ét követően megszerzett bevételükre alkalmazhatják a fiatalok.

A 25 év alatti első házasok kedvezménye sem veszik el Forrás: Shutterstock

Így például ha egy mérnökhallgatónak a rajzokért a tavaly decemberre vonatkozó megbízási díjat idén januárban fizetik ki, abból már érvényesíthető az adókedvezmény - részletezte. Más a helyzet a munkaviszonynál, ahol csak akkor lehet érvényesíteni a 25 év alattiak adókedvezményét a tavaly decemberi bérből is, ha azt a fiatalnak 2022. január 10-e után fizetik ki - tudatta az államtitkár.

Mintegy 140 milliárd forintot hagy mintegy félmillió fiatalnál a kormány legújabb adómentessége,

amelynek révén a 25 év alattiak az átlagkereset mértékéig mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól - idézte fel Izer Norbert.

A fiatalok szja-mentessége nemzetközi szinten is ritkaságszámba megy

- jelentette ki Izer Norbert, megjegyezve, hogy az Európai Unióban csak Magyarország és Lengyelország alkalmazza. A hazai mentességi szabályok speciálisak amiatt is, hogy nemcsak a munkabért érintik, hanem például a táppénzt, a megbízási díjat, az őstermelői és az átalányban megállapított jövedelmet és a vállalkozói kivétet is - sorolta az államtitkár.