Az ünnep idejére sem lassítanak a szénbányákban

szénbányászat bánya Kína
Workers sort coal on a conveyer belt near a coal mine in Datong, in China's northern Shanxi province on November 20, 2015. China will not improve on its pledges to control emissions, the country's top climate negotiator said on November 19 ahead of key UN climate change talks in Paris. AFP PHOTO / GREG BAKER / AFP / GREG BAKER
Vágólapra másolva!
Tavaly ősszel még Kína örvendetes „zöldülése" volt a téma, s mindenki arra fogadott, hogy legalább a pekingi téli olimpia februári megnyitójáig kitart a „kék ég" kampány. Ám már a február 1-jétől kezdődő holdújévi ünnep is emlékeztet arra, hogy a világ műhelyét még mindig szénnel fűtik. Peking ugyanis kiadta az utasítást a szénbányászoknak, hogy a közelgő egyhetes leállás idején is tartsák fenn a normál széntermelést.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére is, hogy tavaly év végén rekordszintre emelkedtek a szénkészletek. A kormányzat nyilván idén szeretné elkerülni a szénellátási zavarokat és a kínos áramszüneteket.

Tavaly bő 10 százalékkal bővült a kínai gazdaság áramigénye, s idén is további gyors növekedést prognosztizálnak

– írja a Világgazdaság.

Bár a kulcsfontosságú erőművek 21 napi készlettel rendelkeznek, egy holdújévi leállás ennek egyharmadát már a tél derekán felemésztené és hol van még a tavasz? Az ellátási nehézségeken túl a folyamatos termelés fenntartása azért is fontos, mert az elmúlt hónapokban csak nagy nehezen stabilizálták 700 jüan, vagyis 110 dollár közelében a szén árát, de nehezen felejthető a tavaly október 1400 jüanos rekordárszint, amely őrült árnyomással nehezedett a kínai gazdaságra.

A hatalmas szénigény, persze, szerkezeti gondokat, az elavult erőművek magas arányát jelzi, hiszen a december végi rekordszintű gázfelhasználás ellenére is magas a készletszint a másik kulcsfontosságú fűtőanyagból, a földgázból.

Peking ugyanis kiadta az utasítást a szénbányászoknak, hogy a közelgő egyhetes leállás idején is tartsák fenn a normál széntermelést Forrás: AFP/Str

Ellentétes folyamat zajlik az acéliparban, amely szintén kulcságazata a kínai gazdaságnak. Az Evergrande csődközelbe lavirozása ugyanis az egész ingatlanfejlesztő szektort megrogyasztotta tavaly, s a kieső kereslet aláásta az acélárakat.

Az acélipar sorsa pedig a fő felvevőpiacának számító építőiparon keresztül szorosan összefügg a cementgyártással, az üvegiparral és a háztartási gépek keresletével.

A kínai acélkereslet zsugorodását jól tükrözi a világ második legnagyobb bányavállalata, egyúttal a világ legnagyobb vasérctermelője, az angol-ausztrál Rio Tinto visszavágott prognózisa.

A bányatársaság a vártnál szerényebb idei vasércszállításokat prognosztizál, hivatkozva a munkaerő-piac szűk keresztmetszetére, a nyugat-ausztráliai zöldmezős bányák termelési késedelmére, s külön kiemelve a kínai ingatlanpiaci kockázatokat. A Rio Tinto 2022-ben 320 és 335 millió tonna közötti vasércszállításra számít, melynek átlaga elmarad az RBC 332 millió tonnás és az UBS 330-340 millió tonnás becslésétől.

A kínai acélkereskedők arra számítanak, hogy az ingatlanpiaci bizonytalanság még az idén is kitart Forrás: AFP/Str

A Rio tavaly 321,6 millió tonna vasércet szállított az acélgyártóknak, ami 3 százalékkal maradt el a 2020-as értéktől. A vasérc ára a tavaly májusi szinthez képest megfeleződött, melynek oka elsősorban a kínai építőipar satufékezésével függ össze, ami drasztikusan lelohasztotta az vasérckeresletet.

A kínai acélkereskedők arra számítanak, hogy az ingatlanpiaci bizonytalanság még az idén is kitart, amennyiben az optimista várakozás szerint legalább 6 hónap, a pesszimista prognózis szerint pedig legalább egy év kell a piaci fordulathoz.

Ezért idén nem várható az acéltermékek holdújév utáni szezonális kitárazása, ehelyett hosszabb raktározásra készülnek a kereskedők, mert nem valószínű az építkezések tavaszi felfutása. Annál is kevésbé, mert a lakások iránti kereslet további csökkenése várható az idei évben.

A negatív folyamat a cementgyártásban is tetten érhető, ahol a tavalyi utolsó három hónapban, év/év alapon, 16 százalékos volt a visszaesés. Sőt, a termelés a 2017-es és 2019-es szinttől is elmaradt. A tovagyűrűző gazdasági hatás a háztartási készülékgyártókat is érzékenyen érintette. Az ágazat szereplői hónapról hónapra csökkenő értékesítési számokat tettek közzé - számol be arról a lap.