Az Egyesült Államok olyan kísérleti program indítására készül, ami lehetővé teszi a 21 évnél fiatalabbak számára (akik az említett országban még fiatalkorúnak számítanak), hogy teherautó-sofőrökké váljanak. Az USA ezzel az intézkedéssel csökkenteni tudná az ország belső ellátási nehézségeit.

A Szövetségi Autószállító Biztonsági Igazgatóság (FMCSA) múlt héten olyan program részleteiről osztott meg információt, ami lehetővé teszi a 18-20 év közötti tinédzserek számára, hogy teherautók volánjai mögé üljenek, illetve áthaladjanak az ország államainak határain. Az intézkedés hátterében az állhat, hogy az Egyesült Államok tavaly óta teherautósofőr-hiánnyal küzd, így képtelen megfelelően feltölteni üzleteit árukkal.

IllusztrációForrás: Kodiak Robotics

A program egyszerre legfeljebb 3 ezer tanuló jelentkezését fogadhatja el, akiket szigorúan ellenőriznek, mielőtt volán mögé kerülnének. Továbbá a biztonságos közlekedés érdekében a fiatalok nem szállíthatnak utasokat (kivéve az őket segítő tapasztalt sofőröket próbaidőszakban), veszélyes anyagokat, illetve nem vezethetnek kettő vagy több pótkocsival ellátott szerelvényt. Mindemellett tartálykocsival ellátott járműveket sem vezethetnek - írta meg a New York Post.

A 120-280 órás próbaidőszak alatt a fiatalok úgy szelhetik át a határokat, hogy közben egy tapasztalt sofőr segíti őket az utastérben. Az ezt követő időszakban a tanulókat már csak videokamerával figyelik majd, illetve az általuk vezetett járművek elektronikus ütközést mérséklő fékezési rendszerrel lesznek ellátva. A próbaidő letelte után a tanulók önállóan vezethetnek, teljesítményüket azonban 21 éves korukig továbbra is figyelemmel kísérik. A program legfeljebb 3 évig fog tartani. Továbbá ennek az intézkedésnek a célja, hogy az ország ellátási problémáit mérsékelje vagy megszüntesse.