A világ bankjainak összevetésekor az elemzők több különböző mérőszámot használnak. A mérőszámok megválasztása, illetve a módszertan pedig a toplistát is jelentősen módosítja. Míg ugyanis a piaci érték tekintetében az amerikai nagybankok uralják a listát, az eszközállományokat összevetve már alig férnek be a legnagyobbak közzé a Wall Street óriásai.

A világ bankjait több mérőszám alapján is rangsorba lehet állítani. Az egyik ilyen az egyes vállalatok piaci értéke, azonban ez csak kevésbé célirányosan vonatkozik a bankszektorra, hiszen itt az elemzők a nyilvánosan kereskedett részvények értékét összesítik – mint bármely más vállalat esetében. 

Ha így számolunk, akkor az amerikai bankok igen erősen teljesítenek.  Ezt a rangsort a JPMorgan vezeti 438 milliárd dolláros értékkel, míg a második Bank of America 380 milliárd dollárral, a harmadik pedig az Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) 252 milliárd dollárral.

A piaci érték alapján felállított top 10-es listát egyébként szinte teljesen amerikai és kínai bankok uralják. Az élvonalban található még amerikai részről a Wells Fargo, (4. hely 215 milliárd dollárral), a Charles Schwab (7. hely 173 milliárd dollárral), valamint a Morgan Stanley (8. hely 171 milliárd dollárral).

A bankok piaci értéke alapján az amerikai JPMorgan vezeti a globális ranglistátForrás: AFP/2014 Getty Images/John Moore

A kínai szereplők között helyet kap a listán – az ICBC mellett – a China Merchants Bank (5. hely 208 milliárd dollárral), a China Construction Bank (6. hely 189 milliárd dollárral), valamint az Agricultural Bank of China (10. hely 160 milliárd dollárral). Az egyetlen nem amerikai vagy kínai vállalat a 9. helyen álló Royal Bank of Canada, 167 milliárd dolláros piaci értékkel.

Van azonban egy másik, a bankszektorra nézve sokkal specifikusabb mérőszám is, amely alapján sorrendbe állíthatók a világ legnagyobb pénzintézetei. Ez pedig a kezelt eszközállomány. Az így kialakuló rangsor azonban igen izgalmas eltéréseket mutat a piaci érték szerinti rangsorolás eredményétől. 

Az alábbi rangsor alapját az ADV Ratings 2021. június 30-án készített összesítése adja, ami frissnek tekinthető a közelmúlt tekintetében.

Kattintson a képre a világ legnagyobb bankjaiért!

A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Li Peng

Cikkünk kiemelt képén a texasi Austin városának egyik banképülete.