Áll a bál, a Tesla befektetői milliárdokat követelnek Elon Musktól

Tesla, logó, autó, Elon Musk
(FILES) In this file photo Elon Musk, founder of SpaceX, listens to a question during the Satellite 2020 at the Washington Convention Center March 9, 2020, in Washington, DC. - Tesla chief Elon Musk on April 29 called the coronavirus confinement a "fascist" action and "an outrage" that infringes on personal freedom and will damage the economy. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Vágólapra másolva!
A Tesla egyes részvényesei arra kértek egy bírót, hogy kötelezze Elon Muskot több milliárd dollár megfizetésére. A befektetők szerint ugyanis Musk tartozik nekik egy 2016-os üzlet miatt, amikor a Tesla felvásárolta a Solar City nevű napelem paneleket gyártó céget.
Vágólapra másolva!

A tavaly benyújtott kereset felperesei azt állítják, hogy Elon Musk a Tesla irányító részvényeseként betöltött pozícióját arra használta, hogy belekényszerítse a vállalat igazgatótanácsát a Solar City nevű napelem paneleket gyártó cég felvásárlásába.

A részvényesek szerint az üzlet teljesen felesleges volt, és a Solar City pénzügyi nehézségei és adósságai most a Teslát terhelik, anyagi kárt okozva ezzel a befektetőknek

– írja az RT.com.

A felperesek egyik jogi képviselője, Randy Baron szerint az egész ügy arról szól, hogy vajon a 2016-ban jelentős pénzügyi nehézségekkel küzdő Solar City felvásárlása egy Musk által levezényelt mentőcsomag volt-e a cégnek.

Az ügyben nem mellékes tényező, hogy 2006-ban a Solar Cityt Elon Musk két unokatestvére, Peter és Lyndon Rive alapította, és Musk maga segített is a cég beindításában. Ráadásul Musk 2016-ban 22 százalékos részesedéssel rendelkezett a vállalatban, valamint az igazgatótanács elnöke is ő volt.

A Tesla részvényesei 13 milliárd dollárt követelnek Elon Musktól Forrás: Origo

Hat évvel ezelőtt a Tesla 2,6 milliárd dollárt költött a Solar City felvásárlására, azonban az elektromos autókat gyártó társaság piaci ára azóta jelentősen megemelkedett.

A részvényesek most az állítják, hogy az üzlet a vállalat jelenlegi értékén 13 milliárd dollárt érne.

A felperesek összességében azzal érvelnek, hogy Musk személyesen sokkal többet profitált az üzletből, mint a Tesla.

Egy tavaly júliusban tartott meghallgatáson Musk úgy érvelt, hogy a Solar City felvásárlása a „mestertervének" részét képezte, melynek célja egy integrált energiatermelő vállalat létrehozása, amely kombinálja a Solar City napelemeit a Tesla autóival és akkumulátoraival.

Musk és az ügyvédei akkor azt mondták, hogy a Solar City közel sem volt csőd közeli állapotban a felvásárláskor, sőt, jelentős növekedési kilátásokkal rendelkezett.

Musk emellett a felperesek által követelt összeget szélsőségesen magasnak minősítette, kiemelve, hogy ez ötször nagyobb lenne, mint amekkora összeget valaha is megítéltek a felperesek számára, hasonló jellegű perben.

Az ügyben három hónapon belül várható döntés.