Megdöbbentően rémes foglalkozások, amik a múltban léteztek

Rémes és megszűnt foglalkozások Feltámasztó Medicina France Francais Francaise Francaises 16 16o XVI XVIo  France French Ricerca Francese Laboratory isadora Medecine 16 16th XVI XVIth century Sedicesimo secolo 16 16e 16eme XVI XVIe XVIeme siecle Labo
"Portrait de Andre Vesale (Andreas Vesalius) (1514-1564), anatomiste et medecin de Charles Quint dissequant un cadavre" (Portrait of Andre Vesalius (1514-1564), anatomist and physician of Charles Quint dissecting a corpse) Gravure tiree de "Histoire-populaire-de-France" de Lahure, 1866 Collection privee ©Isadora/Leemage (Photo by leemage / Leemage via AFP)
Vágólapra másolva!
Közismert, hogy modern világunkban sokan nem elégedettek a munkájukkal, állandó, és sokszor nem igazán kedvelt taposómalomként tekintve arra. Valójában ez a történelem korábbi szakaszaiban is így volt, sőt, a mai kor munkavállalói sokkal szerencsésebbek, mint elődeik közül jónéhányan. A régi korok bizonyos foglalkozásait űzők ugyanis könnyen lehet, szívesebben választottak volna inkább a mai munkák közül. Bemutatjuk melyek lehettek a történelem legrosszabb munkái, és melyek azok, amelyeket ma már nem is végeznek.
Vágólapra másolva!

A vizeletben tapicskoló mosónők

Az ókori Rómábanfullóknak hívták a mosodásokat, akik habár társadalmi megbecsülésnek örvendtek,

súlyos büntetést kaphattak a tönkretett, elszakított, elszíneződött, vagy nem tökéletesen tisztán visszaadott ruhákért.

Ennek magyarázata, hogy egy öltözék akkoriban sokkal többet ért, mint napjainkban, aminek minősége azonban minden mosás után némileg romlott is. A legendák szerint például Heliogabalus császár nem csak viselni, de megérinteni sem volt hajlandó egy, már mosáson átesett ruhadarabot.

Vizeletben tapicsokoló mosók Forrás: wikipedia - WolfgangRieger

Azonban nem csupán unalmas és a büntetés kockáztatásával járó munka volt a mosás, hanem valójában undorító is. A ruhatisztítás három folyamatból állt: a szennyest először kisebb kádakba helyezték, ezekbe különféle lúgos vegyi anyagokkal telített vizet és meleg vizeletet öntöttek, majd nekiveselkedtek a szappanozásnak.

Az ókori Róma mosóanyaga a vizelet volt

– ugyanis ennek ammóniatartalma segített a tisztításban -, ezt a kereskedőhelyek és nyilvános illemhelyek előtt elhelyezett edényekben gyűjtötték össze. A mosodások ezután beleültek, vagy beleálltak a kádakba és a lábukkal taposták a koszos ruhaneműket, amiket később kézzel is alaposan megsikáltak, majd jól kicsavartak. Ezután kerülhetett sor a hosszadalmas öblítés folyamatára, amelyet olyan, édesvízzel feltöltött medencékben végeztek el, amelyek gyakran közvetetten kapcsolódtak a városi vízellátáshoz. A medencék egyik oldalán be, a másikon pedig kifolyt a víz.

Végezetül a vizelettől már megtisztított ruhákat bogáncstüskékkel is jól kikefélték, esetleg kénnel is kezelték, majd – mivel a vasalót ekkor még nem ismerték – egyfajta csavaros présgépben „vasalták ki".

A pálcás fiú

A kora újkorban a trónörökös jellemzően több, hasonló korú gyermek között nevelkedett, annyi különbséggel, hogy neki saját nevelője volt. Nem meglepő módon a királyi sarj is követett el kisebb-nagyobb csínyeket, amikért természetesen büntetés járt. Az előírások szerint azonban – védve isteni jogait -,

a trón leendő birtokosát közvetlenül és fizikailag nem rendszabályozhatták meg,

így a pszichológia eszközét hívták segítségül. Kineveztek egy pálcás fiút, aki „foglalkozása szerint" elszenvedte az összes bot- vagy korbácsütést, amiket a trónörökösnek szántak. A módszer tudományos magyarázata, hogy mivel a két gyermek között szoros barátság, kötelék jön létre, az uralkodó fia - mivel nem akar fájdalmat okozni barátjának - kevesebb rosszaságot követ el.

Pálcás fiú Forrás: wikipedia - By Walter S. Stacey

Egy fennmaradt történet szerint IV. Eduárd angol király száját kisfiú korában egy csúnya szó hagyta el, emiatt pedig büntetésül egyik pajtását a szeme láttára verték el. Egy másik uralkodó, XV. Lajos esetében, gyerekkorában a pálcás fiú a legjobb barátja volt (egy suszter fia), esetében ez a módszer azonban mégsem érte el a célját.

A főszékletőr

Egy 1452-ből fennmaradt angol versike betekintést nyújt a királyi mellékhelyiségért felelős szolga, azaz a főszékletőr feladataiba:

Legyen a könnyebbítő hely szép és tiszta
és a deszkák zöld ruhával jól beborítva,
a luk helyénél nehogy látszódjon a deszka,
legyen rajta párna, s mocsok rajta ne bosszantsa.
Legyen takaró, pamut és szövet az alfelet azzal törölni meg,
és amint hív, állj készen,
válladon törölközővel, tállal és kancsóval a kezedben."

A szolga legfőbb feladata annak biztosítása volt, hogy a király – aki sok esetben Istentől eredeztette hatalmát, és elvárta, hogy ekként is bánjanak vele - kényelme az illemhelyi trónolás közben se szenvedjen hiányt.

VIII. Henrik uralkodó korszakától kezdődően a főszékletőr tevékenységi köre kibővült:

ettől kezdve az is feladata lett, hogy amíg a birodalom első embere ürített, szórakoztassa, szóval tartsa, meghallgassa őt, de ilyenkor akár saját személyes gondját is elővezethette.

Egy korabeli illemhely Forrás: wikipedia - Peter K Burian - Own work

Pozíciója idővel egyre fontosabbá vált, ugyanis a XVI. századtól kezdve folyamatosan az uralkodó mellett kellett lennie, még az utazásaira is elkísérte, sőt, az uralkodó hálószobáját is ő tartotta rendben, ahogy az öltözködéséért is ő felelt, és előfordult, hogy a személyes ügyeit is ő intézhette. A XVIII. századtól kezdve, ahogy a magánélet egyre inkább előtérbe került, ez a foglalkozás veszített jelentőségéből.

Előkóstoló

A birodalmak vezetőit évezredek óta jellemzi a paranoia,

attól való rögeszmés félelem, hogy merénylet áldozatai lehetnek,

és ez a lehetőség bármilyen formában bekövetkezhet. Ennek elkerülésére többféle megoldást is alkalmaztak. Egyfajta testőrként szolgált az előkóstoló is, aki a mérgezéstől volt hivatott megmenteni az elsőszámú vezetőt. Feladata az volt, hogy minden ételt és italt, amit az uralkodónak felszolgáltak, előzetesen meg kellett kóstolnia. E tisztség betöltői ennélfogva folyamatos halálfélelemben éltek (a szó szoros értelemben véve), hiszen bármelyik falat lehetett számukra egyben az utolsó is.

Előkóstoló Adolf Hitler egykori náci vezető társaságában Forrás: AFP

Adolf Hitler például, aki súlyos üldözési mániától szenvedett, 15 fiatal lánnyal játszatta el a brutális gasztronómiai orosz rulettet, mielőtt ő maga is nekifogott az étkezésnek. Az előzetes ételkóstolás a helyi iskola épületében felfegyverkezett SS-tisztek felügyelete mellett zajlott minden reggel, délben és este. Néhány esetben az előkóstolók voltak felelősek az ételek elkészítéséért is, így jóval kisebb eséllyel lehetett bajuk.

Ezt a munkát természetesen nem önszántukból vállalták az erre felkértek, például

az ókori Rómában rabszolgák közül jelölték ki az előkóstolókat.

A modern korban, amikor már jobbak lettek a biztonsági körülmények, önkéntes jelentkezők is pályáztak erre a feladatra. Előkóstolókat még napjainkban is találni néhány nagyhatalmú vezető oldalán.

A java még hátravan, kérjük, lapozzon!