Ezek voltak a legnagyobb üzletek a videójáték-iparban

gamer pc gaming videójáték intertnet café
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A napokban hatalmasat robbant a hír, hogy a Microsoft felvásárolja a világ egyik legnagyobb videójáték-fejlesztő vállalatának számító Activision Blizzardot. Sokan nemcsak az idei év, de az elmúlt évtizedek legnagyobb üzleteként emlegették az akvizíciót a szektorban. Megnéztük, melyek voltak eddig a legnagyobb felvásárlások eddig az iparágban.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg már januárban bejelentették nemcsak az idei év, de talán az egész évtized legnagyobb üzletét a videójáték-szektorban, amikor kiderült, az Xbox mögött is álló Microsoft 68,7 milliárd dollárért, vagyis több mint 21 ezer milliárd forintért felvásárolja a világ egyik legnagyobb játékfejlesztőjének számító Activision Blizzardot.

Az üzlet mérete azért is kimagasló, mert messze ez lesz a legnagyobb összeg, amelyet az iparágban valaha egy vállalatért fizettek.

A Statista összesítéséből kiderül, hogy a második helyre szintén egy idén bejelentett akvizíció, a Zynga (a Farmville nevű játék fejlesztője) felvásárlása került. A Take-Two Interactive ugyanis 12,7 milliárd dollárt fizet a cégért, ami azonban messze elmarad a Microsoft-Activision üzlet mögött.

A történelem eddigi legnagyobb értékű felvásárlásai a videójáték-szektorban (inflációval korrigálva) Forrás: Statista

A bronzérmet egy 2016-os felvásárlás tartja, akkor a kínai Tencent 81,4 százalékos többségi részesedést vett a Supercellben (amely a Clash of Clans nevű népszerű mobiljátékot fejleszti), 10 milliárd dollárért – az összeg inflációval korrigált.

A toplistán azonban a Microsoft további két üzlettel is szerepel.

A ZeniMax Media 2020-as felvásárlásért (inflációval korrigálva) 8,7 milliárd dollárt fizetett a technológiai óriás, ami a negyedik legnagyobb akvizíciónak számít. Emellett a Microsoft 2014-ben 4,1 milliárd dollárért (inflációval korrigálva) vásárolta meg a Minecraft fejlesztőjét, a Mojangot. Utóbbi üzlet egyébként igen sikeresnek bizonyult. A vállalat közlése szerint ugyanis 2016 és 2020 között megduplázták a Minecraft játékeladásait, elérve a 200 millió darabos szintet.

Mindazonáltal a legnagyobb üzletet továbbra is a friss, a Microsoft átlal végrehajtott felvásárlás jelenti.