Az állandó kiállítás titkai

Az állandó kiállítás a január végétől az európai, s benne kiemelten a magyar zenetörténet fordulópontjain vezeti végig a látogatókat.  A Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben címet viselő tárlaton a látogató, interaktív résztvevőként egy élményekkel teli történetet járhat be. 

Batta András kiemelte, hogy a tárlat elsődlegesen európai zenetörténet magyar hangsúlyokkal, a népzenétől a zenei írásbeliség megjelenésén, majd a többszólamúság kialakulásán át az operajátszásig, és persze a 20. századi avantgárdig, majd a zene globálissá válásáig, a popkultúráig, és az internetes felhőig ível az utazás. Ez utóbbi már a világ új káosza, ahol ezerszámra vesznek körül bennünket hangok, zajok, zenék, ahol bármi elérhető egy kattintással 

- mondta az intézmény vezetője.

Az állandó kiállítás az európai, s benne kiemelten a magyar zenetörténet fordulópontjain vezeti végig a látogatókatForrás: Liget Budapest

Emellett a tárlat kiemelten mutatja be Erkel Ferenc és Liszt Ferenc alkotó egyéniségét, jelentőségét, valamint megjelenik Bartók Béla és Kodály Zoltán alakja is.

Az állandó tárlat mellett különleges élményt nyújt majd az úgynevezett hangdóm, amelyben felfedezhetjük a bennünket körülvevő hangzó világot.

Különleges akusztikájú koncertterem

Világszerte ritkaságnak számít egy olyan koncertterem, amelynek üvegből vannak a falai. Látványként izgalmas és egyedi, ugyanakkor az akusztikát tekintve óriási feladatot jelentett tervezőnek és kivitelezőnek egyaránt. A kivitelező egy óriási nemzetközi tapasztalattal rendelkező japán cég, a Nagata Acoustics volt.

Videó az elkészült Magyar Zene Házáról:

A nagy, összefüggő üvegfelületek helyett valamivel kisebb és cikkcakk alakban megtört falat hoztak létre, mert így a falnak ütköző (beérkező) hang nem közvetlenül, hanem szétszóródva verődik vissza a felületről, ami homogén hangzást eredményez. 

A Nagata Acoustics munkatársai a koncertterem elkészültét követően egy héten át végeztek méréseket: a termet először hangosítás nélkül, majd akusztikus hangszerekkel (szóló fuvolával, vonósnégyessel, népi hangszerekkel), végül pedig hangosítással is tesztelték. A próbák során megállapították, hogy a terem bármelyik pontján hallgatva ugyanaz az a kiváló akusztikai hangminőség szólal meg.

Egyedülálló zenei beavató intézmény

Az egyik legmeghatározóbb nemzetközi programajánló magazin, a Time Out máris a világ 22 legjobb, 2022-ben megvalósuló kulturális vonzereje közé választotta a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult Magyar Zene Házát.

Már számos nemzetközi elismerést elnyert a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult egyedülálló építményForrás: Liget Budapest

De erre az izgalmas épületre nem először figyelt fel a nemzetközi szakma, kivitelezését már a kezdetek óta komoly figyelem övezte világszerte: a World Architecture Community (WAC) 2021 egyik legjobban várt új épületének nyilvánította. Emellett 2019-ben a terveket Európa legjobb középületének választották a rangos londoni International Property Awards versenyen.  Tavaly pedig a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésének járó fődíjat kapta meg: az amerikai Music Cities Awards kiírásában, a legjobb zenei tematikájú ingatlanfejlesztésnek járó kitüntetést.

S hogy pontosan mit értsünk a Magyar Zene Háza kapcsán gyakorta hangsúlyozott beavatódáson? Ezzel kapcsolatban Batta András így fogalmazott az Origónak: Hiszek benne, hogy a háznak olyan különös és hívogató atmoszférája lesz, hogy a családok csak úgy, a hétvégi séta közben is szívesen betérnek majd. És ha betérnek, máris beavatódnak, mert esetleg észreveszik a kiállításokat, megnézik, hogy aznap vagy másnap mi lesz a program, és aszerint igazítják az estéiket. A Magyar Zene Háza a zenével való találkozásnak egy újabb módja, lehetősége, helyszíne. Nem múzeum, nem koncertközpont, és nem is iskola, hanem mindenből valami" - tette hozzá.

Változatos programkínálat a nyitóhétvégén

Az intézmény 2022. január 23-tól látogatható, ahol napközben a Zeneakadémia ifjú növendékei töltik meg zenével a koncerttermet és a kisebb előadótermet, egészen január 27-ig. Az ezt követő nyitóhétvége három napja alatt az érdeklődők ízelítőt kapnak az intézmény sokszínű megközelítéséből:

  • Január 28-án, pénteken a Magyarországon és külföldön egyaránt elismert Szent Efrém férfikar és a moszkvai Doros Ensemble közös koncerttel nyitja meg a Magyar Zene Házát. Az esemény egyben az Orientale Lumen 2022-es sorozatának nyitóhangversenye is lesz, és a keleti keresztény egyházzene világába kalauzolja a résztvevőket.
  • Január 29-én szombaton délelőtt a Veronaki zenekar várja a kisgyerekes családokat, délután a TanBorEn Trió mutatja be ütőhangszeres műsorát, este pedig a nemrég új lemezzel jelentkező budapesti Deep Glaze zenekar koncertje várja az érdeklődőket.
  • A nyitóhévégét január 30-án vasárnap a klézsei ünnepen moldvai csángó furulya dallamok zárják, Hodorog András és tanítványai előadásában.

Az első félév programnaptára már összeállt, a programok koncepciója a Magyar Zene Háza egészének filozófiájába illik: találkozások, közösségi zenélések, fiatalok felkarolása, különleges hangzásélmények felfedezése. A rendhagyó zenepedagógiai foglalkozások pedig nap mint nap kiemelt szerepet kapnak majd: hétköznaponként az iskolásokra, hétvégeken pedig a családokra összpontosítva, számos szórakoztatva tanító zenei élménnyel.

Az első félév programkínálatáról többet megtudhat ide kattintva.