2021 decemberében elkészült a Magyar Zene Háza látványos épülete, amely 2022. január 23-tól, vasárnaptól már látogatható, majd január 28-tól már izgalmas kiállítással és zenei programokkal is várja az érdeklődőket. A formabontó külső egy komplex zenei intézmény otthona lett. Egy jellegzetes, kortárs építészeti remekműről van szó, amely organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival összetéveszthetetlen látványt nyújt. Nem véletlen, hogy 2021-ben a világszerte legjobban várt új épületek között tartotta számon a nemzetközi építészeti szakma az intézménynek otthont adó különleges fejlesztést. 

A zene modern, extravagáns háza

A világ leginnovatívabb építészének választott Sou Fujimoto egy modern, extravagáns házat álmodott meg a zenének, a végeredmény pedig egy könnyed, légies, nyitott és átjárható, harmonikus épület lett, egyedülálló interaktív tartalommal.  Ez az építészeti remekmű organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival összetéveszthetetlen látványt nyújt a Városliget fái közé simulva. 

A Magyar Zene Háza a korábban itt álló egykori lepusztult Hungexpo irodaházak helyén épült fel, az új épület környékén pedig egy évtizedekig elzárt és elhanyagolt, mintegy 7000 négyzetméternyi zöldfelület újult meg.

A Liget Budapest Projekt
A Liget Budapest Projekt ma Európa legnagyobb kulturális tartalmú, rangos nemzetközi díjakkal is elismert városfejlesztési projektje, amelynek köszönhetően 2023-ra a Városliget élhetőbb, a mostaninál jóval zöldebb és korszerűbb, vonzó intézményekkel gazdagabb park lesz. A projekt keretében végrehajtották többek között a Szépművészeti Múzeum történetének legátfogóbb felújítását, emellett kiemelt érdeklődés övezte az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ létrehozatalát vagy a Néprajzi Múzeum kivitelezését. Ennek a programnak a részét képezte a Magyar Zene Háza megvalósítása is.

Látványos videó a Magyar Zene Háza építéséről:

A Városliget különleges épületének tervezése során a japán sztárépítész nagy hangsúlyt fektetett az épület és a park harmóniájára, valamint az intézmény funkcionális összetettségére is. A különleges építészeti megoldásokat pedig különleges, világszínvonalú kulturális tartalommal, múzeumi és élményanyaggal töltik meg. A Zene Háza állandó kiállítása, amely az európai zene történetét helyezi a középpontba, valójában olyan lesz, mint egy film: a látogató végigsétál egy történeten, tulajdonképpen annak egyik jelenkori szereplőjeként, és közben találkozik más szereplőkkel, a múltból  - mondta az Origónak nemrég adott interjújában Batta András zenetörténész, a Magyar Zene Háza ügyvezetője. 

Ezer négyzetméteren mutatjuk be a zene történetét: a korokon átívelő kaland az ősember mágikus cselekményeitől indul, mikor először fordult a transzcendens felé: ez volt a zene születésének pillanata 

- tette hozzá Batta András, aki azt is elmondta: a nemzetköziek mellett nagyon hangsúlyosan lesznek jelen a magyar vonatkozások is.

Batta András Erkel Ferenc-díjas magyar zenetörténész, egyetemi tanár, a Magyar Zene Háza ügyvezetőjeFotó: Polyák Attila - Origo

Egyedülálló tartalomhoz egyedülálló épület

Maradva az épület különleges megoldásainál, a Magyar Zene Háza hármas – kiállítási, előadó-művészeti, oktatási – feladata építészetileg is jól elválik: míg a koncert- és az előadóterem, valamint a szabadtéri színpad a városligeti park szintjén helyezkednek el, addig a kiállítóterek a föld alatt, az oktatási és kutatási helyiségek pedig az emeleten, a ház „lebegő kalapjában" találhatók. 

Az épület tervezői víziója feloldja a határokat a Magyar Zene Háza és a Városliget parkja között, az épületbe belépve olyan élménye támad a látogatónak, mintha továbbra is a természetben sétálna. Ezt a fajta légiességet elsősorban a hatalmas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli homlokzati üvegfalak adják, pontosan 94 darab, amelyek mindegyikét egyedileg gyártották le, és amelyek egyes szakaszokon elérik a közel 12 méteres magasságot is.

A képre kattintva tekintse meg galériánkat a Magyar Zene Háza látványos épületéről:

Tavaly decemberre elkészült a Magyar Zene Háza a Városligetben - kattintson a képre galériánkért!Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A ház és természet harmonikus összeolvadását pedig az álmennyezetben elhelyezett több ezer, stilizált növényi levelet mintázó díszítő elem is hangsúlyozza, amelyek aranyló színezete folyamatosan reagál a fényviszonyok változásaira. A ház másik ikonikus jellemzője az organikus, lebegő tetőszerkezete, amelyet a hang rezgésének vizuális képéből, a hanghullámból kiindulva formált meg a tervező.

A ház és természet harmonikus összeolvadását az álmennyezetben elhelyezett több ezer, stilizált növényi levelet mintázó díszítőelem is hangsúlyozzaForrás: Liget Budapest

A tetőzetében szinte nincsenek szögletes elemek, csak kizárólag hullámzó formák; felületét közel száz egyedi tervezésű fénykút töri át, amelyek közül több átvezeti a természetes fényt a belső terekbe, és ezzel különleges atmoszférát teremt.

Az épület unikális külső megjelenéséhez hasonlóan - az előzőekben említett - egyedi belső felépítés párosul: a Magyar Zene Háza összetett zenei, pedagógiai és programkínálatát az épület hármas szintfelosztása is tükrözi.

  • A térszint alatti terek a kiállításokéi, itt kapnak helyet az állandó és időszaki tárlatok, összesen mintegy 2 ezer négyzetméteren, illetve itt kapott helyet az egyedülálló hangdóm is.
  • A park szintje az előadóművészeté, ahol koncerttermeiben és a szabadtéri színpadán nyújt élőzenei programokat, valamint kikapcsolódási lehetőséget a tó melletti kerthelyiségben.
  • Az épület emeleti szintje pedig az elmélyüléshez és az oktatáshoz kínál világos, de jól tagolt tereket. Itt található a digitális archívum, amely elsősorban a magyar könnyűzene történetének számos dokumentumát tartalmazza, a multimédiás könyvtár és klub, valamint a zenepedagógiai termek.

Lapozzon, a következő oldalon többet is megtudhat a Magyar Zene Háza állandó kiállításáról, programjairól, és az egyedi akusztikájú koncertteremről!