Úgy tűnik, az egész világ konyakot ivott tavaly

Konyakos poharak, cognac
Vágólapra másolva!
Közel 31 százalékkal emelkedtek a konyakeladásból származó bevételek 2021-ben, és az értékesített mennyiség is jelentősen bővült. Ezzel a prémium ital piaca tavaly már visszatért a koronavírus-járvány előtti szintre.
Vágólapra másolva!

A konyakok eladásából származó bevételek 2021-ben 30,9 százalékkal, míg az értékesített volumen 16,2 százalékkal emelkedett – derül ki a Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC) nevű francia iparági szervezet adataiból. A jelentés kizárólag a franciaországi Cognac régióban előállított prémium italokat vizsgálta.

A jelentés szerint az év során 223,2 millió palack konyakot szállítottak le az eladók, ami 3,6 milliárd eurós (kb. 1285 milliárd forint) forgalmat jelentett a szektorban.

Ez 1,6 százalékkal haladta meg a 2019-es értéket, vagyis a konyakpiac már visszatért a koronavírus-járvány előtti szintekre – írja az RT.com.

Remy Martin Louis XIII cognac a Beverly Hills-i Four Seasons hotel bárjában Forrás: AFP/Getty/Michael Buckner

A legnagyobb exportpiacnak számító Egyesült Államok 2021-ben 115 millió palackkal vásárolt, ami 11 százalékos emelkedés volt a 2020-as évben mérthez képest. A második legnagyobb piacon, Kínában az értékesítés 56 százalékkal, 34 millió palackra emelkedett. Az európai eladások szintén nőttek, jóllehet csekélyebb mértékben – 8 százalékkal, 37,1 millió palackra.

Mindeközben a jelentés hangsúlyozta, hogy újabb piacok is elkezdtek látványos növekedést produkálni, különösen Dél-Afrika és Nigéria.

A BNIC közlése szerint a 2021-es termés (867.312 hektoliter) megfelelt a tízéves átlagnak, és várhatóan támogatni tudja majd a szektor további növekedését.