Egy frissen közölt statisztika szerint Svédországban 2021-ben 12 százalékkal emelkedett a nők ellen elkövetett szexuális bűncselekmények száma, míg 11 százalékkal a zaklatások mértéke - számolt be róla a Fria Tider.

Összességében 11 ezer szexuális zaklatásos bűncselekmény és 9240 nők ellen elkövetett nemi erőszak történt Svédországban az előző évben. Eközben ugyan csökkent a lopások és a csalások száma, de az emberek ellen elkövetett bűncselekmények mértéke 2 százalékkal növekedett.

A 2021-es évben összességében 1,47 millió bűncselekmény történt Svédországban.

Mindennek hátterében az elképesztő méreteket öltött migráció állhat. 2020-ban az országba 80 ezer migráns érkezett, a szakértők viszont arra számítanak, hogy az elkövetkező években ez a szám stabilan 100 ezer fölött fog alakulni, ami rengeteg egy körülbelül Magyarország lakosságú ország esetében (10,35 millió)

Svédország a 2015-ös migránsválság alatt.Forrás: AFP/Stig-Ake Jonsson/Johan Nilsson

Svédországba sokan érkeznek Szíriából, Iránból, Pakisztánból és Afganisztánból is. Néhány hete arról érkeztek hírek, hogy tavaly a svédek 27 ezer szír migránsnak adtak állampolgárságot, összességében pedig 85 ezer migráns kapta meg az állampolgárságot 2021-ben.

Svédország a 2015-ös migránsválság alatt valódi befogadóország volt, részben ennek következtében ma már nagyjából 2 millió migráns él az országban, vagyis a lakosság közel egyötöde. Nem is csoda, hogy már a svédeknél is egyre többen nézik rossz szemmel azt, hogy a bevándorlók többsége nem dolgozik, figyelmen kívül hagyja az ország kultúráját, sőt sokan még svédül sem akarnak megtanulni.

Az SVT nevű svéd tévécsatorna még 2018-ban készített oknyomozó riportot arról, hogy a nemi erőszakot elkövetők között milyen arányban találhatóak migránsok. Ebből kiderült, hogy az általuk vizsgált ötéves ciklusban az elkövetők 58 százaléka migráns volt, közülük a legtöbben Észak-Afrikából és a Közel-Keletről érkeztek.
Az unherd.com írása szerint Svédországban 2,4-szer nagyobb az esélye annak, hogy valaki egy migráns elkövető által válik szexuális erőszak áldozatává. Ez az arány már 4,7-re emelkedik, ha csak az afrikai migránsokat vesszük figyelembe.