Hatalmas költekezésbe kezdhetnek idén a világ turistái

Bahama-szigetek
Egy minden luxust kielégító ötcsillagos helyen extra elővigyázatossággal figyelnek a vendégekre - illusztráció
Vágólapra másolva!
A 2021-es évben a turisztikai szektort elsősorban a belföldi utazások uralták, azonban 2022 világszerte jelentős fordulatot hozhat. Ahogy ugyanis a koronavírussal összefüggő korlátozások enyhülhetnek, az emberek tömegével indulhatnak útnak, hogy végre bepótolják az elmaradt nyaralásokat. Az iparági elemzők pedig arra számítanak, hogy a turisták mélyen a zsebükbe is nyúlnak majd, hogy végre élvezhessék a szabadságot.
Vágólapra másolva!

Világszerte nagyon sokan kényszerültek lemondani az utazásról az elmúlt két év során, azonban idén ez megváltozhat. Mi több, az iparági szakemberek szerint a 2022-es év egyik meghatározó trendje a tömeges szabad nyaralás lehet.

Sokan ugyanis úgy érzik, hogy elvesztettek két évet az életükből, és most igyekeznek gyorsan mindent bepótolni. „A sürgős utazás" érzése uralkodott el a turistákon – mondta a CNBC-nek Stephanie Papaioannou, a luxusutazásokkal foglalkozó Abercrombie & Kent alelnöke.

Egy másik utazási iroda, a Flash Pack társalapítója pedig úgy nyilatkozott, hogy

az emberek szinte kétségbeesetten szeretnének utazni, és vágynak a különleges kalandokra.

Ezt a hangulatot támasztja alá az Expedia nemzetközi felmérése is, amely 12 országban, 12 ezer utazni vágyó ember véleményét összesítette. A válaszadók 65 százaléka nyilatkozta, hogy egyfajta „mindent bele" hangulattal tervezi a következő utazását. Vagyis a turisták többsége nemcsak kész sokat költeni, de minél izgalmasabb és minél különlegesebb élményre vágyik.

A Petra romváros Jordániában Forrás: Travelo

Ez a hangulat pedig már tavaly is érezhető volt. Az Amadeus még novemberben tett közzé egy kutatást, amelyből az látszott, hogy 2020-hoz képest megnőttek az internetes keresési számok olyan egzotikusabb úti célokra vonatkozóan, mint Tanzánia (36 százalékos növekedés), a Jordániában található Petra romváros (22 százalékos növekedés), vagy a Machu Picchu közelében fekvő települések (közel 50 százalékos növekedés).

A szakértők szerint pedig ez a trend idén csak még tovább fokozódik, és olyan területekre is egyre többen akarnak majd utazni, mint az Indiai-óceán vagy a Déli-sarkvidék.

Mindazonáltal a kutatások alapján a hagyományosan népszerű turistacélpontok iránt is igen magas lesz a kereslet – legalábbis az internetes keresések szerint. Toszkána, a Bahamák, Bora Bora, a Maldív-szigetek vagy Dél-Franciaország egyaránt sűrű időszak előtt állhat turisztikai szempontból.

Idén sokan el akarnak majd utazni a "bakancslistájukon" szereplő helyekre Forrás: AFP/Ernesto Benavides

Az Abercrombie & Kent felmérése szerint a trendet elsősorban a 18-34 év közti korosztály fűti, de jól látszik az is, hogy a családok nyaralási kedve is megemelkedett. Sok család ugyanis most igyekszik lecsapni a lehetőségre, és eljutni oda, ahova mindig is vágyott.

Mindez pedig anyagi szempontból is megmutatkozhat majd a turizmusban.

A felmérések rámutatnak ugyanis, hogy a turisták többsége világszerte kész többet költeni a nyaralásra, mint a megelőző öt évben

– derül ki a World Travel & Tourism Council nevű iparági szervezet és a Trip.com közös, novemberi kutatásától. Az adatok szerint a fejlett gazdaságok turistáinak 70 százaléka hajlandó mélyen a zsebébe nyúlni. Ez a hozzáállás különösen erős volt az amerikai, brit, kanadai, japán és spanyol válaszadók körében.

2022 a fordulat éve lehet a globális turizmusban Forrás: Getty Images/iStockphoto/haveseen/

Érdekes tendencia ezzel együtt, hogy a turisták jelentős része sokkal szívesebben költene összességében többet arra, hogy több helyre utazzon, mint arra, hogy egyetlen helyen luxus körülmények között pihenjen. Az Expedia rámutatott, hogy az amerikai turisták között például kétszer annyian vannak azok, akik többet költenének, hogy eljussanak a „bakancslistájukon" szereplő helyekre (32 százalék), mint azok, akik egy helyen szeretnének luxus körülményeket (15 százalék).

Végül ugyancsak érdekes trend, hogy

a felmérések szerint ismét megnőtt az igény az utazási ügynökök munkája iránt.

Ennek feltehetően az az oka, hogy sokan segítséget kérnek az utazások előtt abban, hogy pontosan milyen járványügyi szabályokat kell betartani egyes országokban, de a tartaléktervek kidolgozásában is sokat segíthetnek a szakemberek, ha esetleg mégsem lehet elutazni az elsődleges célállomásra.