Az erdőtől a vevőig csökkenthető a bútoripar ökológiai lábnyoma

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
használt
bútorok
Set of thick large wooden boards or workpieces for production of furniture on workbench of engineer inside workshop of modern factory
Vágólapra másolva!
Használt bútorok visszagyűjtésétől az üresen álló ingatlanok kihasználásáig számtalan módon csökkenthető a bútorgyártás ökológiai lábnyoma. Ezzel kapcsolatban tett kiváló javaslatokat Kovács Helga, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) PhD-hallgatója és Tóth Violetta, a Széchenyi István Egyetem (SZE) PhD-hallgatója, akik az Agroladies csapat tagjaiként a Magyar Nemzeti Bank Fenntarthatósági Esettanulmány Versenyén különdíjat nyertek.
Vágólapra másolva!

A fenntartható fejlődés és termelés egyre hangsúlyosabbá válik a különböző iparágakban, így a bútoriparban is. Folyamatosak például a nemzetközi szintű kutatások a bútorgyártásban használatos alternatív anyagok, környezetkímélő festékek, felületkezelőanyagok terén. A fiatal kutatók szerint ugyanakkor arra is gondolni kell, hogy a zöld területek helyére épülő új bevásárlóközpontok helyett inkább a használaton kívüli ingatlanokat kellene a bútorok tárolására, árusítására felhasználni.

Kovács Helga, a MATE Gazdaság- és Regionális Tudományok Doktori Iskola hallgatója és Tóth Violetta, az SZE doktorandusza elmondták:

Illusztráció Forrás: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

„Az újrahasznosítás mellett javasolható még a kívánt hatékonyság elérése érdekében a több erdő birtoklása, így az adott cég saját kezébe vehetné a fa mint nyersanyag fenntarthatóbb kitermelését. Ily módon könnyebben megőrizhetővé válik a biodiverzitás, sőt újabb fafajok is beilleszthetők a termelésbe, valamint a bútoralapanyagok eredete teljes mértékben nyomon követhetővé válik az erdőtől a vevőig" – javasolják a fiatal kutatók.

Emellett a bútoráruházakhoz kapcsolódó éttermekben is szükséges a bioalapanyagok és a környezetbarát csomagolóanyagok használata, a parkolókban az elektromos töltőállomások létesítése, a számlázás tekintetében pedig az online számla teljes körű bevezetése.

Az MNB Oktatási Klub Fenntarthatósági Esettanulmány Versenyére összesen 104 csapat 253 hallgatója jelentkezett. A jelentkezők 2-3 fős csapatokban egy vállalati fenntarthatósági esettanulmányt dolgoztak fel és adtak megoldást egy vezetői összefoglaló és egy 10 perces prezentáció elkészítésével. Kovács Helga Dr. Fogarassy Csaba, a MATE Agrár- és Élelmiszergazdasági Intézet igazgatója társtémavezetésével végzi kutatásait.