Egy vezető francia akváriumgyártó úgy döntött, hogy leállítja a gömbakváriumok árusítását, mert azok megőrjítik a halakat, és tulajdonképpen hozzájárulnak gyors pusztulásukhoz.

Franciaország piacvezető kisállat felszereléseket gyártó és forgalmazó cége, az AgroBiothers Laboratoire a továbbiakban nem árul 15 liternél kisebb akváriumokat, sem pedig gömb alakúakat, mivel a halak kisméretű tartályokba helyezése szűrés és oxigénellátás nélkül állatkínzásnak minősül.

Az emberek gyakran divatból vásárolnak gömbakváriumot, benne aranyhallal a gyerekeiknek, de ha tudnák, hogy ez mekkora kínzás, akkor nem tennék meg. A kis tartályban való körbe-körbe úszkálás az őrületbe kergeti a halakat, és a legtöbbször sajnos végez is velük" - mondta el Matthieu Lambeaux, az AgroBiothers vezérigazgatója a Reutersnek.

Hazánkban 2010. március 1-én lépett hatályba az az állatvédelmi törvényt kiegészítő kormányrendelet, amely értelmében tilos az aranyhalakat gömbakváriumban tartani! (A kép illusztráció)Forrás: shutterstock

Magyarországhoz hasonlóan Németországban és több más európai országban is, már korábban betiltották az aranyhalak gömbakváriumokban való tartását, Franciaországnak azonban még nincs jogszabálya a témában.

Az aranyhalak akár 30 évig is élhetnek, és körülbelül 25 cm-re nőhetnek meg a nagy akváriumokban vagy a szabadtéri tavakban, de az apró tartályokban gyakran heteken vagy hónapokon belül elpusztulnak.

A statisztikák alapján Európán belül Franciaországban adják el a legtöbb aranyhalat, évi mintegy 2,3 milliót, amelyek olyan társas állatok, amiknek az életben maradáshoz bőséges helyre, tiszta vízre, az akváriumhoz pedig minimális felszerelésre és szakértelemre van szükség.

Az AgroBiothers, amely mintegy 27 százalékos francia piaci részesedéssel rendelkezik a kisállatápoló termékek terén, a korábbi években körülbelül 50.000 gömbakváriumot adott el évente, darabonként megközelítőleg 20 euróért (7200 forintért).

Igaz, hogy van kereslet a gömbakváriumok iránt, de a valóság az, hogy amit kínálunk a gyerekeknek, az a lehetőség, hogy lássák az aranyhalaik szomorú pusztulását. Nem tudjuk minden vásárlónknak megmagyarázni, hogy a halat gömbölyű tartályban tartani kegyetlen dolog, ezért úgy gondoljuk, hogy a mi felelősségünk, hogy többé ne adjunk választási lehetőséget a fogyasztóknak"
- mondta el a vezérigazgató.

Aranyhalak (illusztráció)Forrás: Flickr / cheyanne clay

A szakértők szerint a kedvtelésből tartott aranyhalaknak sok oxigénre, és az aktív úszási viselkedésük miatt elegendő helyre van szükségük, ráadásul mivel egyes példányaik akár 40 cm-re is megnőhetnek, ezért halanként akár 75 liter víz is javasolt a boldog és egészséges élethez.