Elkészült az 500 méteres tengeri behemót legóváltozata - videó

Shell
FLNG Prelude is the world's largest floating facility located offshore Australia at Browse region
Vágólapra másolva!
A Samsung Heavy Industries még 2013-ban bocsátotta vízre a Shell Prelude-ot, a rendkívül komplex, hajónak talán már nem is nevezhető brutális méretű, úszó tengeri gázkitermelő platformot. Az emberfeletti építmény az ausztrál legóművészeket is megihlette és hosszú munkaórák után, végre elkészült a miniatűr változat is.
Vágólapra másolva!

A Prelude a tényleges munkát csak 2019 júniusában kezdte meg. A behemótot eredetileg arra tervezték, hogy gázt szippantson ki a tengerfenék alól és még a fedélzetén cseppfolyóssá alakítsa azt, ugyanis a cseppfolyósított gázt, azaz LNG-t, jóval könnyebb és olcsóbb szállítani, mint hagyományos formában.

A monstrum megépítése anno elképesztő összegbe került, több mint 17 milliárd dollárba (amely körülbelül 5,4 ezer milliárd forint), így nem véletlen, hogy a méretei is tiszteletet parancsolóak.

A Prelude hatszor nehezebb, mint a világ legnagyobb repülőgép-hordozója, és közel 500 méter hosszú.

Ezt építették meg most legóból.

A Prelude a világ legnagyobb úszó létesítménye, amely Ausztrália partjainál végzi a kitermelést Forrás: Shutterstock

Az alábbi videón a behemót miniatűr változata látható:

Bár sok százszorta kisebb a Shell óriáshajójának most elkészült legóból elkészített példánya, így is hatalmas kihívást jelentett az alkotóinak, akik az ausztrál legóműhelyben igyekeztek az 5 méteres építményen minden részletet méretarányosan és valósághűen visszaadni.