Jól haladnak a diósgyőri vár felújítási munkálatai, amelyeknek köszönhetően Nagy Lajos, a lovagkirály egykori kedvenc vára Közép-Európa központi látványosságai közé lép.

Ahogy korábban az Origo is megírta, a Modern Városok Program keretében az Épkar Zrt. és az FK Raszter Zrt. konzorciuma végzi 12,7 milliárd forint értékben diósgyőri vár rekonstrukcióját és turisztikai fejlesztését, aminek eredményeként Közép-Európa meghatározó turisztikai látványossága lesz a diósgyőri vár.

A fejlesztés során régészeti dokumentáció felhasználásával kapja vissza régi fényét a belső és a külső vár is. A belső vár rekonstrukciójával egy mintegy 3900 négyzetméteres alapterületű épület várja majd a látogatókat. Az északnyugati szárny visszakapja a lépcsőházi tornyot, valamint az azt megkerülő rámpát is: így lehet majd megközelíteni a különböző szinteket - írja a Magyar Építők.

A képre kattintva tekintse meg galériánkat a vár rekonstrukciójának jelenlegi állásáról:

A diósgyőri vár felújítása során többek között négy bástyapárt is visszaépítenek és külső várteraszokat létesítenekForrás: Magyar Építők / Seres László drónfotó és videó

A külső vár felújítása során a Királynék kertjét középkori kertészettechnikával, korabeli forrásokból kiválogatott fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be. Többek között négy bástyapárt is visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten pedig végigsétálható várfalat alakítanak ki. A tornyok helyreállításával pedig a legfelső szinteket fedett és nyitott kilátóként is használni tudják majd. Itt a lépcsőházak és keresztboltozatok építése, valamint a faragott kőkeretek finomításai kerültek sorra ősszel.

A vár történelme jelentős: 1340-ben már királynéi javadalomként tartották számon, és akkortájt kezdődött meg a négy saroktornyos, szabályos négyzet alaprajzú gótikus vár királyi pompájú kialakítása is. A lovagkirályként is ismert, többek között - ideiglenesen - még Dél-Itáliát is meghódító Nagy Lajos 1364-ben nagy birtokrészt csatolt az erődítményhez, amelyet ez követően építtetett ki királyi várkastéllyá. Buda, Visegrád és Zólyom mellett így Diósgyőr is királyi székhellyé lett, ami különösen az után vált jelentőssé, hogy I. Lajos a lengyel királyi trónt is elfoglalta.