Orosz cégek is bekapcsolódnának a Budapestet elkerülő vasútvonal építésébe

Kína, tehervonat
(201119) -- BEIJING, Nov. 19, 2020 (Xinhua) -- A China-Europe freight train carrying medical supplies bound for Madrid of Spain departs from the city of Yiwu, east China's Zhejiang Province, June 5, 2020. (Photo by Lyu Bin/Xinhua)
Vágólapra másolva!
A magyar-orosz együttműködés egyik újabb ígéretes területévé válhat az elsősorban teherforgalmi V0 vasútvonal fejlesztése - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Kiemelték, a Magyarországot Záhonytól Győr-Sopron térségéig átszelő kötöttpályás összeköttetés tehermentesítené a fővárosi és agglomerációs szakaszokat, a jelenleginél sokkal rövidebb menetidőkkel tenné vonzóbbá a vasúti áruszállítást. Az orosz fél a tapasztalatai, szaktudása megosztásán túl nyitott a projekt finanszírozásában való közreműködés lehetőségének vizsgálatára is - hangzott el a két ország szakminisztereinek egyeztetésén 2022. január 25-én az ITM közleménye szerint.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter videokonferencián tekintette át a közös ügyeket az orosz közlekedési tárca vezetőjével, Vitalij Szaveljevvel. A felek üdvözölték a magyar-orosz-osztrák vasúti árufuvarozási vegyesvállalat tavalyi létrehozását.

A résztvevő országok logisztikai potenciáljának hatékony kihasználását szolgáló kezdeményezés a Kínából Oroszországon és Magyarországon keresztül Dél-Európába és a balkáni országokba tartó konténeres szállítást hivatott elősegíteni, növelni

- írja az ITM.

Kínából Európába tartó tehervonat Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Lyu Bin

A közleményben Palkovics László részletezte, hogy

Magyarország a vasútprogram kiemelt célját beteljesítve akkor válhat Közép-Európa teherfuvarozási, logisztikai és elosztó központjává, ha a lehető legnagyobb mértékben részesül az Európa és Ázsia közötti áruforgalomból.

A Budapest-Belgrád vasútvonal már kivitelezés alatt álló kapacitásbővítő korszerűsítése a görög kikötőkbe befutó áruk számára kínál minden másiknál gyorsabb útvonalat a kontinens belseje felé. A Távol-Keletről szárazföldön érkező vasúti szállítmányok a V0-nak köszönhetően a főváros időigényes átszelése nélkül roboghatnak át hazánkon.

A Budapestet délről kerülő beruházás környezetvédelmi engedélye jövő tavaszra rendelkezésre állhat, 2023 nyaráig a megvalósíthatósági tanulmány is elkészülhet.

A felek rögzítették, hogy nagyra tartják a kutatóintézetek, egyetemek és vasúttársaságok között zajló tudományos és műszaki együttműködés eredményeit is. A tárgyalópartnerek örömmel nyugtázták a legnagyobb orosz járműgyártó magyarországi kutatás-fejlesztési központjának létesítését. A KAMAZ - a hétfőn aláírt szándéknyilatkozat szerint - 2025-től már gyártókapacitásokkal is megjelenhet majd hazánkban - tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium.