Csúnyán összevesztek a szupergazdagok egy New York-i repülőtér miatt

Kitiltották a milliomosokat az egyik New York-i reptérről, Lond Island, East Hampton, illusztráció
Aerial view of the Montauk Lighthouse and beach in Long Island, New York, USA.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években elviselhetetlenné sűrűsödött a forgalom az East Hampton-i reptéren, amelyet most magánkézbe vettek, és be is zárnak a helyi szupergazdagok. Néhány nap múlva újranyitják a kifutót, de azon ezután csak a saját gépeikkel repülő milliárdosok landolhatnak.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság cikke kiemeli, hogy a festői szépségű East Hampton lakosai megunták, hogy méregdrágán vásárolt otthonaikban nem hallják egymás szavát, hogy hálószobáik a felettük elhúzó helikopterek és magángépek zajától hangos. Fellázadtak és a városi önkormányzat elé vitték a ügyet, azt követelve, korlátozza a Long Island-i kisváros repterének forgalmát.

A testület a hétvégén döntött arról, hogy véget vet a Wall Street-i nagymenők szakadatlan röpködésének: bezárja a városi leszállópályát a forgalom előtt, és magánkézbe adja az üzemeltetését.

Az óceánparti városka már több mint egy évszázada a gazdagok kedvence. A Long Island-i kisváros ingatlanárai híven tükrözik a presztízsét: az újonnan érkezőknek az amerikai átlagár legkevesebb háromszorosát kell fizetni egy hamptoni otthonért. Ráadásul itt élni sem olcsó:

a megélhetés költségei a tengerentúli átlag csaknem 170 százalékára rúgnak a kisvárosban.

A borsos árért cserébe a városka egyedi élményt kínál az itt élő vagy hétvégékre ide visszahúzódó Wall Street-i nagyágyúknak: a tengerparti településről minden szolgáltató- és áruházláncot kitiltottak, a helyi vállalkozók által üzemeltetett boltjai, éttermei és vendégfogadói mind családias hangulatúak.

Az Atlanti-óceán partján fekvő East Hampton az amerikai szupergazdagok egyik kedvelt lakhelye Forrás: Shutterstock

A patinássága mellett East Hampton legfőbb vonzereje az elszigeteltsége.

A kisvárost egyetlen sztráda, a mindig zsúfolásig tömött Long Island Highway köti össze Manhattannel, de a település leggazdagabbjainak otthont adó – a helyiek körében csak milliárdosok utcájának nevezett – tengerparti sétányról repülőgéppel kevesebb mint 40 perc alatt be lehet jutni a Wall Streetre. Ezért is vált olyan fontossá a városka határában üzemelő, az 1960-as években épült repülőtér, ahová az elmúlt évben már szinte szakadatlanul érkeztek az egy útra bérelt helikopterek, a szinte menetrend szerint röpdöső hidroplánok vagy a közlekedésmegosztók által üzemeltetett kisgépek, de a szupergazdagok saját tulajdonú magánrepülői is.

A városka apró repülőtere hihetetlenül zsúfolttá vált az utóbbi időben:

Embed from Getty Images

A város melletti zsebkendőnyi kifutó már 2019-ben is 24 ezer utast fogadott; az érkezők száma a koronavírus-járvány miatt bevezetett lezárások óta hatványozódott. Aki tehette, ide menekült a kiürült Manhattanből, ide vonult vissza a bezárt Wall Street-i irodákból. A repülők és helikopterek keltette folyamatos hangzavar ellenére a hamptoniak 80 százaléka most is úgy gondolja, hogy a reptérre szükség van, azt nyitva kell hagyni a forgalom előtt. A helyi milliárdosok befolyása azonban győzött a többség felett.

East Hampton vezetése a hétvégén egyhangú döntéssel a városi repülőtér privatizálásáról döntött.

A kifutóra február 28-án szállhat le az utolsó előzetes engedély nélkül érkező gép.

A március 4-én tervezett újranyitást követően a bérelt repülők és a közlekedésmegosztók helikopterei hiába kérnek majd leszállási engedélyt East Hamptonban; ott csak a saját repülőjükkel érkező szupergazdagok landolhatnak. Az év végétől várhatóan nekik is előre be kell majd jelenteniük az érkezésüket, de a saját magánrepülőn, illetve helikopteren érkező milliárdosok kérését az ő pénzükből fenntartott repülőtér várhatóan nem fogja visszautasítani.