A 2008-as válság mélypontja óta nem volt ilyen az amerikai tőzsdén

US stock market pánik, tőzsde, Amerika, New York Stock Exchange, dolgozók
NEW YORK, NY - FEBRUARY 28: Traders work on the floor of the New york Stock Exchange on February 28, 2020 in New York City. Markets continued their downward plunge Friday as continuing fears of a Coronavirus pandemic prompted a sell-off, making for the worst week on Wall Street since 2008. Scott Heins/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Hatalmas mozgásokkal indította a hetet az amerikai tőzsde, ami arra utal, hogy nagyon súlyos bizonytalanságok uralkodnak a részvénypiacon. Ráadásul, amit az S&P 500 részvényindex hétfőn produkált, arra a 2008-as válság mélypontja óta nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Miután az európai tőzsdék hétfőn súlyos mínuszban zártak, a Wall Streeten különös, rég nem látott fordulat következett be. Egy ideig ugyanis az amerikai részvényindexek együtt mozogtak az európai piacokkal, vagyis 3-4 százalékos csökkenéseket produkáltak.

Aztán hirtelen emelkedés kezdődött, és végül pluszban fejezték be a napot az amerikai indexek.

Ez pedig komoly aggodalomra is okot adhat.

A Dow Jones Industrial Average napon belül 1000 pontos mínuszt mutatott, majd nagyjából 100 pontos (0,29 százalékos) pluszban zárt. A technológiai cégeket tömörítő Nasdaq közel 5 százalékos mínuszból állt talpra, és fejezte be a kereskedést 0,6 százalékos erősödéssel. Az S&P 500 index pedig közel 4 százalékos esést produkált, de végül 0,28 százalékos pluszban zárt.

Soha nem volt még ilyen gyenge évkezdése az S&P 500 részvényindexnek Forrás: AFP/Johannes Eisele

A nap végi emelkedések azonban egyelőre nem adnak okot túl nagy optimizmusra. A CNBC összefoglalójából kiderül, hogy az Dow Jones és az S&P 500 index január egészében a legrosszabb hónapját produkálhatja 2020 márciusa óta, miközben a Nadaq a legnagyobb havi zuhanást mutathatja 2008 októbere, vagyis a pénzügyi válság legsötétebb időszaka óta.

Ennél is fontosabb, hogy az S&P 500 index a története során még soha nem kezdte olyan rosszul az évet, mint 2022-ben.

Ráadásul maga a hirtelen, napon belüli felívelés is szokatlan, és ilyen ütemű mozgások általában válságos időszakban fordulnak elő. A ZeroHedge rámutatott,

utoljára 2008 októberében történt meg (akkor kétszer is, október 16-án és október 23-án), hogy az S&P 500 index egyetlen kereskedési napon belül legalább 4 százalékot esett, majd végül pozitív tartományban zárt.

A piaci mozgások hátterében jelentős részben az áll, hogy a befektetők és a gazdasági szereplők arra számítanak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) idén jelentős monetáris szigorításokat fog végrehajtani annak érdekében, hogy letörje az amerikai inflációt.

Az S&P 500 részvényindex teljesítménye 2020 eleje óta Forrás: Investing.com

A befektetők most úgy számolnak, hogy idén a Fed négy kamatemelést hajthat végre, és nemcsak beszünteti az eszközvásárlási programját, de márciustól akár a mérlegét is csökkentheti. Vagyis nem pusztán arról van szó, hogy a jegybank elzárja a pénzcsapot, de akár el is kezdheti kivonni az olcsó tőkét a gazdaságból.

A következő hónapokban tehát az amerikai jegybank döntései további felfordulásokat okozhatnak a részvénypiacokon, és egyelőre nem látszik, mindennek pontosan milyen következményei lesznek.

Az azonban valószínű, hogy a közeljövőben is készülni lehet a hétfőihez hasonló, váratlan és kiugró mozgásokra.

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!