Az ország, amit az IMF szerint tönkretehet saját fizetőeszköze

El Salvador - Bitcoin ankara country screen stock stock photo
ANKARA, TURKEY - JUNE 9: In this illustration photo Bitcoin logo is displayed on a smart phone screen as flag of El Salvador is seen behind, in Ankara, Turkey on June 9, 2021. (Photo by Mustafa Murat Kaynak/Anadolu Agency via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap szerint El Salvadort a válság szélére sodorhatja, hogy elfogadta a bitcoint törvényes fizetőeszközként. A nemzetközi szervezet keddi jelentése azt javasolja az országnak, hogy hagyjon fel a pénzügyi kísérlettel.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss jelentése szerint El Salvador döntése, miszerint törvényes fizetőeszközként fogadja el a bitcoint, súlyos kockázatokkal jár az ország pénzügyi stabilitására és integritására nézve. Az IMF azt javasolja, hogy a közép-amerikai ország vonja vissza a bitcoin tavaly szeptemberben elismert hivatalos státuszát – írja a CNBC.

A Valutaalap külön hangsúlyozta a kockázatát annak, hogy Nayib Bukele elnök bitcoin alapú kötvényeket tervez kibocsátani a közeljövőben, összesen 1 milliárd dollár értékben.

A szervezet rámutatott, hogy bár az állam által bevezetett kriptovaluta pénztárca, a Chivo javíthatja a lakosság hozzáférését a pénzügyi rendszerhez, azonban az eddigi beszámolók alapján a fejlesztés visszaélésekre is lehetőséget ad. Számos salvadori lakos számolt be például arról, hogy hekkerek ellopták a személyigazolvány-számukat, hogy hozzáférjenek a kormány által ingyen felkínált, 30 dollár értékű bitcoinhoz.

Az IMF szerint hatalmas kockázatot jelent a bitcoin El Salvador számára Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2021 Anadolu Agency/Anadolu Agency

A Chivo egyébként arra szolgál, hogy a lakosok könnyen, gyorsan és olcsón tudjanak pénzügyi tranzakciókat végrehajtani, akár határokon átívelően is. El Salvadorban az ország lakosságának 70 százaléka nem fér hozzá a hagyományos pénzügyi szolgáltatásokhoz.

A Valutaalap tehát elismerte, hogy a Chivónak vannak pozitív hatásai, azonban a szervezet sokkal szigorúbb felügyeletet és szabályozást javasolt Salvadornak.

A Valutaalap a jelentésében többször is hangsúlyozta, hogy a legnagyobb kockázatot a bitcoin árfolyamának nagyon erőteljes volatilitása jelenti. Ez pedig nemcsak a nemzetgazdaság egészére, de a kriptovalutát használó lakosság pénzügyi biztonságára nézve is súlyos kockázatokkal járhat.
Az IMF most úgy számol, hogy a jelenlegi politikai keretek között El Salvador államadóssága 2026-ra elérheti a GDP 96 százalékát is, fenntarthatatlan pályára állítva az ország gazdaságát.