Kiszivárgott: éhező filmsztárok koldulnak egy piacon Észak-Koreában

Korean Art Film Studio, Észak-Korea
North Korean actors during a movie shooting in Pyongyang film studios, Pyongan Province, Pyongyang, North Korea. (Photo by Eric Lafforgue / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
Nem csak a hétköznapi embereknek jelent kínkeserves munkát az élelemhiánytól sújtott Észak-Koreában a napi betevő megszerzése, a Covid-19 járvány közvetett hatásaként - a külkereskedelem szinte teljes leállásával - már az ottani filmsztárok is éheznek. A Daily NK beszámolója szerint a január első felében több híres színész is felbukkant a phjongszongi Okjon piacon, de a vásárlás helyett ezúttal élelmiszerért könyörögtek.
Vágólapra másolva!

Az Origo már többször is beszámolt róla, hogy a világjárvány okozta gazdasági problémák továbbra is drámai hatással vannak az észak-koreaiak életére. Egyre több termékről derül ki, hogy már nem kapható, a mindennapi élethez szinte nélkülözhetetlen árucikkekhez pedig egyre drágábban lehet csak hozzájutni.

Már lassan két éve tart a szigorú határzár, az emberek pedig egyre nehezebben viselik a szegénységet és az élelmiszerhiányt.

Igen szűkös az a társadalmi réteg, akit nem sújt a járvány miatti nélkülözés. Ennek ellenére sokakat megdöbbentett, amikor január elején a Koreai Művészeti Filmstúdió színészei jelentek meg a phjongszongi Okjon piacon, Dél-Phjongan tartományában és a Daily NK titkos forrásának elmondása szerint

Az 1947-ben „Nemzeti Filmstúdió" néven alapított Koreai Művészeti Filmstúdió az ország legnagyobb filmstúdiója. Fénykorában az észak-koreai „művészfilmipar" jelentős fejlődésen ment keresztül Kim Dzsong Il, előző észak-koreai vezető aktív támogatásának köszönhetően, akinek fő célja ezzel az volt, hogy a művészfilmek népszerűségét és hatását a politikai propaganda eszközeként használja fel.

A 17 évig tartó uralmát követően, 2011-es halála óta fia vette át az ország vezetését, akinek azonban a filmek iránti érdeklődése igen minimális. Így nem csoda, hogy sokkal kevesebb művészfilm készült a fiatalabb Kim uralma alatt. Az utolsó ilyen produkció, amelyet Észak-Korea készített, a 2016-os „Az otthonunk története" volt.

Észak-koreai színészek egy film forgatása közben az ország fővárosában, Phenjanban Forrás: AFP/Hans Lucas/Eric Lafforgue

A járvány miatti segély megállapításakor a kormány 1-től 6-ig rangsorolja a művészeket, a végzettségük és a színészi képességeik alapján, majd ennek megfelelően biztosítja a fejadagokat. Hacsak nem díjazott színészekről van szó – például az „érdemes színész" vagy a „népszínész" címet viselőkről –, akkor csupán ezekből az adagokkal igen nehéz túlélni.

A piacon kolduló egyik színész elmondása szerint:

A Daily NK rejtett forrása szerint az énekeseknek viszont jobban megy manapság, ugyanis a legfőbb vezető felesége, Ri Szoldzsu is énekes volt egykoron.

Kim Dzsongun vezető és felesége Ri Szoldzsu Forrás: MTI/EPA/KCNA/-------------------

Így a közelmúltban a zenei előadók fizetése és társadalmi rangja is ugrásszerűen megnőtt az országban, miközben Phenjannak egyre nagyobb kihívást jelent az élelmezési kérdések megoldása.