Kiderült, hány elektromos autó közlekedik Magyarországon

Sormás, 2018. november 28. Tesla márkájú elektromos autót töltenek Magyarország legnagyobb, egyszerre kilenc elektromos autó fogadására alkalmas töltőállomásán a Nagykanizsához közeli Sormáson lévő István Fogadónál az átadás napján, 2018. november 28-án. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
A Jövő Mobilitása Szövetség adatai szerint tavaly 71 százalékkal nőtt az elektromos autók száma Magyarországon, így jelenleg már több mint 21.540 tisztán elektromos autó közlekedik az ország útjain. A nyilvános elektromosautó-töltők száma 2021 első félévében 45 százalékkal nőtt, jelenleg 1.627 darab engedélyköteles töltő üzemel az országban - közölte a szövetség szerdán az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A fenntartható közlekedési megoldások és innovációk népszerűsítését célzó szövetség szakértői a téli elektromos autózáshoz is hasznos tanácsokat adnak közleményükben. Egyebek közt felhívják a figyelmet arra, hogy télen megnő az elektromos autók fogyasztása is - hasonlóan a benzines és dízeles járművekhez -, így azonos útvonalon hosszabb töltési idővel kell számolni.

A németországi Duisburg-Essen Egyetem kutatása szerint:

Télen 7 fok alatt nagyjából 25-30 százalékkal csökkenhet az elektromos autók nyáron megszokott hatótáva, extrém hidegben (mínusz 7 Celsius-fok alatt) pedig akár 40 százalékot is eshet.

Illusztráció Forrás: MTI/Varga György

Télen egyrészt a hideg levegő magasabb közegellenállása miatt emelkedik meg a fogyasztás, másrészt a téli guminak nagyobb a gördülési ellenállása, amit tovább növel a gyakran nedves, havas, szennyezett útburkolat. Mindez lassú tempónál kevésbé érhető tetten, de országúton és autópályán jelentős különbséget is jelenthet. Hozzátették, hogy míg a hagyományos üzemű autók utastere a motor hulladékhőjével is fűthető, az elektromos autónál a fűtés is az akku kapacitását emészti.

Jövő Mobilitása Szövetség azt javasolja:

Téli használat mellett az elektromosautó-töltés megkezdése előtt érdemes az akkumulátort úgy használni, hogy minél inkább megközelítse az akkumulátor az ideális töltési hőmérsékletet.

Ehhez egyebek közt az autó előfűtését ajánlják, amit szinte minden elektromos autón applikáción keresztül lehet intézni. Csatlakoztatott töltőkábellel külső áramforrásról fűthető fel az utastér és jégmentesíthető a szélvédő még elindulás előtt. Ha az autó éjjel a szabadban parkol és tölt, akkor az előfűtéssel együtt a töltést is érdemes a reggeli tervezett induláshoz igazítani - tették hozzá.

Főleg a városon kívüli utak tervezésekor kell számolni a megnövekvő töltési idővel, és több tartalékot kell hagyni az akkuban a következő töltőhöz érés előtt.