Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat. Ezek alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és az adó-visszatérítés összege - tájékoztat az adóhatóság.

Cikkünk korábbi változatában pontatlanul adtuk meg a NAV részéről történő ügyfélmegkeresést, az adóhatóság kérésére ezt módosítjuk. Az eredeti szövegben pontatlanul szerepelt, hogy február közepéig mindenkit megkeres a NAV és elküldi az igazolásokat.

Az adózók az igazolásokat nem a NAV-tól, hanem a munkáltatóktól, kifizetőktől, pénztáraktól kapják - hívta fel a figyelmet Dr. Kis Péter András osztályvezető, szóvivő. 

Az adóhatóság kérésére jelen cikkünket (01.28.-án) módosítottuk a valóságnak megfelelően töröltük belőle a pontatlan kijelentést az igazolásokról. A korábbi téves közlésért Olvasóink elnézését kérjük.

Aki Ügyfélkaput használ vagy más KAÜ-azonosítót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített adóbevallási tervezetet legkésőbb március 15-től elérheti, legegyszerűbben a NAV honlapján.

Ha valakinek még nincs ügyfélkapu-hozzáférése, elektronikusan vagy a NAV ügyfélszolgálatain és a kormányhivatalokban pár perc alatt regisztrálhat.

IllusztrációFotó: Szabó Gábor - Origo

Bárki, aki KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) rendelkezik, márciustól tehát megnézheti saját adóbevallási tervezetét azonosítás után az eSZJA-oldalon. Akinek nincs KAÜ-azonosítója, március 16-áig, adóazonosító jele és születési dátuma megadásával többféle módon is kérheti a tervezet postázását:

SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon a következő formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn, az eSZJA-oldalon elérhető webes űrlapon, levélben,
a BEVTERVK formanyomtatványon, telefonon, a 1819-es hívószámon vagy személyesen az ügyfélszolgálatokon, áll a NAV közleményében.