Egyre népszerűbbek a nemzetközi repülőtereken található exkluzív vámmentes üzletek által szervezett luxus szeszesital árverések.

A Magyarmezőgazdaság.hu cikke ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy a Heinemann luxus butiklánc szokatlan módját találta meg a különleges whiskyk értékesítésének: árverésre bocsátja a repülőtereken található üzleteiben. 

A Heinemann az elmúlt hónapokban két palack Yamazaki japán whiskyt adott el csillagászati áron, amely a maga nemében az egyik legkeresettebb a luxus szeszesitalok világában.

A Yamazaki 55 bemutatóját 2020-ban tartották a közelgő, de végül elhalasztott tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából. Ez a párlat 1960-tól japán Mizunara tölgyfahordókban és 1964-től amerikai fehér tölgyfahordókban érlelt whiskyk kifinomult keveréke. A mindössze 100 palack limitált Yamazaki 55 whisky megjelenése óta kategóriájának egyik legkeresettebb párlatává vált. Nem meglepő módon a Heinemann által szervezett mindkét aukció rendkívül népszerű volt.

A Yamazaki 55 whisky bemutatója 2020 januárjában:

Embed from Getty Images

Az első üveg 2021 októberében került forgalomba az amszterdami Schiphol repülőtéren található vámmentes üzletben. Kezdeti ára 60 000 dollár volt, de végül 776 000 dollárért kelt el. Idén év elején pedig újra árverést rendezett a Heinemann egy üveg Yamazaki 55-ösre az isztambuli repülőtér egyik butikjában, és a legmagasabb ajánlat 557 ezer dollár volt.

A Yamazaki 55 további palackjai London, Párizs, Hongkong, Tajpej, Szöul, Delhi, Szingapúr és Dubaj repülőterein is megjelennek, ahol valószínűleg szintén árverésre kerülnek.