Átfogó tervet jelentett be a világ egyik legfontosabb növényénél a Nestlé

Ripe cocoa pod and nibs, cocoa beans setup background.
kakaóbab
Vágólapra másolva!
A Nestlé ma új tervet jelentett be online tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján, amelyen az Origo is részt vett. Ez a terv a kakaótermesztésben felbukkanó, gyermekmunkával kapcsolatos kockázatok kezelésére irányuló korábbi erőfeszítéseit gondolja tovább. A terv középpontjában egy innovatív, a megélhetéshez szükséges jövedelem növelését célzó program áll, amely a kakaótermelő családok megélhetésének javítására és a gyerekek iskoláztatásának ösztönzésére fókuszál, ugyanakkor előmozdítja a talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatok szélesebb körű alkalmazását, és a nemek közötti egyenlőséget is.
Vágólapra másolva!

A terv részeként a kakaótermelő háztartások a jövőben bizonyos tevékenységekhez közvetlen pénzbeli ösztönzést kapnak. A program keretei között megvalósuló nyomonkövethetőségre irányuló terveivel a Nestlé átalakítja kakaó beszerzési gyakorlatát is.

Ezen törekvések felgyorsításával a vállalat több mint háromszorosára növeli a fenntartható kakaó-termesztés és beszerzés biztosítására fordított beruházás mennyiségét,

és a következő évtizedben egy milliárd svájci frankot fektet be a Nestlé Cocoa Plan (Nestlé Kakaóterv) eddigi eredményeire építve - ismerteti a vállalat a részleteket a bejelentés kapcsán kiadott közleményben. A sajtótájékoztatón részt vett Patrick Achi, Elefántcsontpart miniszterelnöke is.

A helyi közösségekkel működnek együtt

A megélhetéshez szükséges jövedelem elérését támogató program olyan újszerű megközelítést kínál a termelőknek és családjaiknak, melynek segítségével fokozatosan és fenntartható módon építhetik ki gazdasági stabilitásukat, miközben azokat a tevékenységeket is ösztönzi, amik azonnali, de idővel tovább növekedő pénzügyi előnyöket is biztosítanak a farmereknek.

A program tehát nemcsak a megtermelt kakaóbab mennyiségét és minőségét díjazza, hanem azokat az erőfeszítéseket is, melyeket a kakaótermesztő családok a helyi közösségek és a környezeti erőforrások védelmére, megújítására fordítanak.

Ezek a pénzbeli ösztönzők a termelő országok kormányai által nyújtott támogatáson és a tanúsítással rendelkező kakaóért fizetett Nestlé prémiumokon felül állnak. Az így termelt kakaót a Rainforest Allience Sustainable Agriculture szabványnak megfelelően ellenőrzik, ezzel is elősegítve a gazdálkodók és a helyi közösségek társadalmi, gazdasági és környezeti jólétét.

Kakaótermesztők dolgoznak egy elefántcsontparti ültetvényen Forrás: AFP/Sia Kambou

A kakaótermesztő közösségek olyan óriási kihívásokkal néznek szembe, mint a szegénység, a növekvő éghajlati kockázat, a pénzügyi szolgáltatásokhoz- és az alapvető infrastruktúrához (vízhez, egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz) való hozzáférés hiánya. Ezek az összetett tényezők növelhetik a családi gazdaságokban felbukkanó gyermekmunka kockázatát.

A partnerekkel - köztük az érintett kormányokkal - egy jól működő kísérleti program tapasztalataira építve, a Nestlé új kezdeményezése a gyermekmunka ezen kiváltó okaira összpontosít.

A megélhetéshez szükséges jövedelem elérését célzó program segítségével idővel megszüntethetőek ezek az aránytalanságok" - mondta Marc Schneider, a Nestlé vezérigazgatója. „A kakaó fenntartható beszerzésére irányuló, több éves múltra visszatekintő erőfeszítéseinkre építve továbbra is segíteni fogjuk a gyerekeket abban, hogy iskolába járjanak, támogatni fogjuk a nőket, megkönnyítjük az oktatáshoz és a pénzügyi forrásokhoz való hozzáférést, és javítjuk a gazdálkodási módszereket. Hiszünk abban, hogy a kormányokkal, civil szervezetekkel és a kakaó kereskedelem más szereplőivel együttműködve segíthetünk a családok életének javításában, és lehetőséget adunk a gyermekeknek, hogy a megérdemelt biztonságos és egészséges környezetben fejlődjenek."

Egy munkás kakaóbabot takarít be Forrás: AFP/Sia Kambou

Készpénz-támogatások a jövedelem növelése érdekében

A program azokat a mezőgazdasági gyakorlatokat jutalmazza, amelyek növelik a terméshozamot, és elősegítik további jövedelemforrások biztosítását, amelyek így együttesen megszüntethetik a megélhetési jövedelem aránytalanságait és ezzel megvédik a gyerekeket. Ezen gyakorlatok alkalmazásával a családok a program első két évében akár CHF 500 svájci frankot kereshetnek alapjövedelmükön felül. A kezdeti magasabb ösztönzés segíthet felgyorsítani a helyes mezőgazdasági gyakorlatok bevezetését. Ahogy a program kézzelfogható eredményeket kezd felmutatni, ez az ösztönző pénzügyi támogatás a későbbiekben CHF 250 svájci frankra módosul. A készpénzben fizetett ösztönző segítséget maga a termelő kapja, és nem függ az eladott kakaó mennyiségétől, így jobban segíti a kistermelőket is, hisz senki nem marad ki belőle.

A szokásos gyakorlattól eltérően, a program pénzügyi ösztönzőket kínál a gazdálkodó házastársának is, aki általában a háztartási költségekért és a gyerekgondozásért felel.

Azzal, hogy a gazdálkodó és házastársa között elosztásra kerül a jövedelem, a program hozzájárul a nők helyzetének megerősítéséhez és segíti a nemek közti esélyegyenlőséget.

Elefántcsontpart miniszterelnöke a sajtótájékoztatóan kiemelte: üdvözlik a tervet, mivel az új program bevételhez juttatja a kakaótermelőket és a közösségeket, valamint elősegíti az iskolába járását a termesztéssel foglalkozó családok gyermekinek. Patrick Achi kitért rá:

a kakaótermesztő területek gyakran távol esnek az iskoláktól, a termesztő családoknak pedig szűkösek az anyagi forrásaik ahhoz, hogy gyermekeik iskolába járatását megoldják.

Ebben hozhat változást az új program. Az elefántcsontparti kormányfő szerint amellett, hogy a gyerekmunka etikai kérdés is, minden érintettnek részt kell vennie annak megoldásában. Patrick Achi kiemelte: a gyerekmunka problémát a gyökerénél fogva kell megoldani, és az a jövedelemkiegészítés, amit a Nestlé kínál ebben a programban a kakaófarmereknek, fontos eszköz lehet ebben. A miniszterelnök hangsúlyozta a probléma megoldásában az összefogást, melyben a termelők, a vállalatok, a civil szervezetek, és az afrikai kontinens fejődésén dolgozó szerveződések és kezdeményezések összefogására is szükség van.

Néhány példa arra, hogy mely gyakorlatok után fizet a Nestlé készpénz-támogatást:

  • Iskolai beiratkozás a háztartás minden 6-16 év közötti gyermeke számára
  • Olyan helyes mezőgazdasági gyakorlatok bevezetése, mint például a metszés, amely növeli a terméshozamot.
  • Olyan agrárerdészeti tevékenységek elvégzése, amely növeli az éghajlati hatásokkal szembeni ellenállóképességet, mint például az árnyékot adó fák ültetése.
  • Bevételek biztosítása más forrásból: további növényfajták termesztése, haszonállatok tartása (csirkék, méhek) vagy olyan termékek feldolgozása, mint a manióka.

A gazdák kifizetése biztonságos mobilutaláson keresztül történik. Ez közvetlenül biztosítja a nyomonkövethetőséget a vállalat beszállítóitól a címzettekig.

Mivel a készpénz az év során gyakran kihívást jelent a gazdálkodóknak, a készpénzes ösztönzőket akkor juttatják el a termelőkhöz, amikor a legnagyobb szükség van rájuk.

A gazdáktól érkezett visszajelzések alapján ez a beiskolázás, valamint az esős évszak beköszönte előtti időszak. Olyan partnerek, mint az International Cocoa Initiative vagy a Rainforest Alliance a Nestlével együttműködve ellenőrzik és követik nyomon a program megvalósítását.

Kakaóbab (illusztráció) Forrás: 123rf.com

A gazdálkodók segítése a fenntartható, méretezhető gyakorlatok bevezetésében

Az 1000 elefántcsontparti gazdálkodóval 2020-ban indult kísérleti projekt pozitív eredményeire építve a Nestlé 2022-től egy nagyobb méretű tesztprogramot indít immár 10.000 helyi család bevonásával. Ezt a programot 2024-ben Ghánára is kiterjeszti. Ezt követően a vállalat értékelni fogja a tesztfázis eredményeit, és szükség esetén átdolgozza a részleteket, mielőtt 2030-ra a Nestlé globális kakaóellátási láncában résztvevő összes kakaótermesztő családra (körülbelül 160.000) kiterjesztené a programot.

A Nestlé programja biztosítja a gazdálkodók részére, hogy olyan erőforrásokkal, tréninggel és társadalmi, illetve pénzügyi struktúrával rendelkezzenek, melyek segítségével tartós változásokat érhetnek el:

A második oldalon további részleteket olvashat!