A város vezetése szerint a város területén működő olajfúrótornyok nem valók lakott területre. Az olajipar ezzel nem ért egyet.

Az olajkutak alapvetően nem a metropoliszokban vannak a legjobb helyen, ennek ellenére Los Angelesben több olaj- és földgázkút található. Az amerikai nagyváros vezetése szerdán úgy döntött, hogy megtiltja az új olajkutak létesítését, és öt éven belül a meglévőket is bezárná – írja a CNBC nyomán a Világgazdaság.

A térség a legnagyobb városi olaj- és gázlelőhelyek közé tartozik az Egyesült Államokban, Los Angeles megyében több mint 5 ezer aktív kút található és több mint ezer aktív vagy már nem működő a városhatáron belül. Több mint félmillióan élnek negyed mérföldnél (nem egészen 500 méter) közelebb a városban a szennyező olajkutaktól.

Olajfúrótorony Los Angelesben egy bevásárlóközpont tőszomszédságábanForrás: AFP/Frederic J. Brown

Nem meglepő módon ezek az emberek a szegényebb közösségek tagjai, akik között a feketék vagy latinók felülreprezentáltak. Az olaj és gázlelőhelyek közelében élők körében gyakoribb a koraszülés, az asztma, a légúti betegségek és a rák előfordulása is. Éppen ezért a városi olajbányászat beszüntetése aktivisták szerint nem csak egészségügyi, de igazságossági kérdés is.

Az olaj- és gázipar szerint azonban ez a lépés az üzemanyagok árának emelkedéséhez és munkahelyek elvesztéséhez vezet, valamint a külső függőséget is növeli. Az ellenvetések ellenére Culver City tavaly hasonló döntést hozott, ahogy a megyei hatóságok is betiltották az új kutak létesítését.