Felszámolják a Los Angelesben éktelenkedő olajkutakat

olaj, kitermelés, olajkút, olajfúró, városban, Los Angeles, város, olajfúrás
A pumpjack is seen near a shopping plaza on September 25, 2019 as vehicles wait at a fast food drive-thru line in Signal Hill, south of Los Angeles, California where oil has been pumped since the 1920's. - For most outsiders, Los Angeles is all about Hollywood, palm trees and sunny skies. But the huge metropolis that is home to nearly four million people is also the largest urban oil field in the country. Hundreds of active oil wells sit in densely populated and mostly low-income neighborhoods of the county, butting up against schools, homes, parks, shopping malls or cemeteries. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP)
Vágólapra másolva!
A város vezetése szerint a város területén működő olajfúrótornyok nem valók lakott területre. Az olajipar ezzel nem ért egyet.
Vágólapra másolva!

Az olajkutak alapvetően nem a metropoliszokban vannak a legjobb helyen, ennek ellenére Los Angelesben több olaj- és földgázkút található.

Az amerikai nagyváros vezetése szerdán úgy döntött, hogy megtiltja az új olajkutak létesítését, és öt éven belül a meglévőket is bezárná

– írja a CNBC nyomán a Világgazdaság.

A térség a legnagyobb városi olaj- és gázlelőhelyek közé tartozik az Egyesült Államokban, Los Angeles megyében több mint 5 ezer aktív kút található és több mint ezer aktív vagy már nem működő a városhatáron belül. Több mint félmillióan élnek negyed mérföldnél (nem egészen 500 méter) közelebb a városban a szennyező olajkutaktól.

Olajfúrótorony Los Angelesben egy bevásárlóközpont tőszomszédságában Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Nem meglepő módon ezek az emberek a szegényebb közösségek tagjai, akik között a feketék vagy latinók felülreprezentáltak. Az olaj és gázlelőhelyek közelében élők körében gyakoribb a koraszülés, az asztma, a légúti betegségek és a rák előfordulása is. Éppen ezért a városi olajbányászat beszüntetése aktivisták szerint nem csak egészségügyi, de igazságossági kérdés is.

Az olaj- és gázipar szerint azonban ez a lépés az üzemanyagok árának emelkedéséhez és munkahelyek elvesztéséhez vezet, valamint a külső függőséget is növeli. Az ellenvetések ellenére Culver City tavaly hasonló döntést hozott, ahogy a megyei hatóságok is betiltották az új kutak létesítését.