A kormány 2017-ben stratégiát fogadott el a pénzügyi tudatosság fejlesztésére, amelynek egyik fő célkitűzése, hogy a diákok a pénzügyeik kezelését tudatosan és a szükséges ismeretek birtokában tegyék meg. A stratégia egyik nagy sikerű programja a több hónapon át tartó pénzügyi verseny. Tavaly is hatalmas érdeklődéssel zajlott le a vetélkedő, így a Pénzügyminisztérium idén is meghirdette a programot. A kezdeményezéshez olyan szervezetek csatlakoztak, mint a Magyar Államkincstár, a Pénziránytű Alapítvány, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ), és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) - olvasható a ZsetON közleményében.

A 2022. január 27-én induló játék a pénzügyi tudatosság fejlesztésére irányuló PÉNZ7 és a Global Money Week programsorozatokhoz kapcsolódik, célja többek között, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a pénzügyi tudatosságra és útmutatást adjon a pénzügyek megfelelő kezelésére.

A ZsetON versenyen középiskolások és egyetemisták egyaránt részt vehetnek, de aki nem szeretne versenyezni, regisztráció nélkül is próbára teheti tudását. Mindkét korcsoportnak külön kérdéssor áll rendelkezésére, amelyekre online felületen adhatnak választ a játékra jelentkezők.

IllusztrációFotó / Shutterstock

Sok izgalmas téma szerepel a klasszikus banki-befektetési-biztosítási kérdések mellett a gyakorlati, életszerű helyzetekre utalva. Arra is rávilágítanak a feladatok, hogy a kriptoeszközök vagy a tőzsdei termékek milyen kockázatokat rejthetnek magukban, mire kell figyelni.

A legjobb 150 középiskolás jut a középdöntőbe

A verseny hosszú heteit követően középdöntő következik, amely online zajlik majd. Ide a legjobb 150-150 középiskolás és egyetemista jut tovább, külön-külön versenyezve. A középdöntőben az egyetemisták közül eldől, hogy ki viselheti a pénzügyek mestere címet. A középiskolásokra még egy megmérettetés vár, ugyanis a döntőben a 10 legjobb versenyző március 25-én a Pénzügyminisztérium aulájában küzdhet meg az értékes nyereményekért. A játékban mindkét korcsoportban az első három helyezettet értékes elektronikai tárgyakkal díjazzák: a középiskolások kategóriájában az első helyezett játékkonzolt, a második helyezett laptopot, a harmadik helyezett pedig okostelefont nyerhet. Az egyetemisták három legjobbja pedig tablettel, okostelefonnal vagy egy elektromos rollerrel gazdagodhat.