Megújul a Digitális Jólét Alapcsomag, ennek sokan örülni fognak

tini tinédzser lány internet
Vágólapra másolva!
Március 16-tól megújul a Digitális Jólét Alapcsomag: a kedvezményes internet-előfizetésnél az elérhető maximális letöltési sebességet 4 megabitről 30 megabitre, a garantált letöltési sebességet pedig 1 megabitről 7,5 megabitre emelték - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön online sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Solymár Károly Balázs szerint mindez azt tükrözi, hogy igazodtak a megnövekedett sávszélességi igényekhez.

Kiemelte,

megszűnik az a felhasználókat érintő feltétel, amely szerint az alapcsomagra csak azok fizethettek elő, akiknek az azt megelőző egy évben nem volt internet-előfizetésük, így a kedvezményes internet mindenki számára elérhetővé válik.


Ezen felül lehetővé tették, hogy a megújult csomag határozatlan időre vehető igénybe változatlan feltételekkel, ezzel eltörölték a korábbi egy évre szóló korlátozást.

- tette hozzá a helyettes államtitkár.

Solymár Károly Balázs úgy vélte, az internethasználatnál meghatározó egyrészt, hogy az országban minél több helyen, minél több lakos számára váljon elérhetővé, ebben komoly előrelépést tettek, másrészt pedig, hogy anyagilag megfizethető legyen.

Emiatt a rezsicsökkentésnek nemcsak az energia árakról kell szólnia, hanem a távközlési díjakról is, ezért vezették be 2017-ben a Digitális Jólét Alapcsomagot - idézte fel a helyettes államtitkár.

Solymár Károly Balázs elmondta, szeretik a felhasználók az alapcsomagot, amelyet már több mint 33 ezren választottak, az alapcsomag 19 internet szolgáltatónál elérhető, így országos lefedettségű.

Kövesi Gabriella a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács elnöke közölte, hogy a távközlési szolgáltatókat tömörítő érdekegyeztető szervezetként kezdettől fogva támogatták a Digitális Jólét Programot és azon belül az alapcsomagot is. Most pedig elérkezettnek látták az időt, hogy a 2017-ben bevezetett csomag "ráncfelvarráson" essen át.

A Digitális Jólét Alapcsomag havi díjának legalább 15 százalékkal olcsóbbnak kell lennie az adott szolgáltató nem kisebb sávszélességű és adatforgalom tartalmú, legolcsóbb internet-szolgáltatási díjcsomagjánál.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A Digitális Jólét Alapcsomagról

Az internet-hozzáférés szolgáltatás (Digitális Jólét Alapcsomag) igénybe vételi havi díjának - a Szolgáltató árképzési elveit figyelembe véve - fajlagosan legalább 15 százalékkal olcsóbbnak kell lennie az adott Szolgáltató következő, nem kisebb sávszélességű, illetve adatforgalom tartalmú, legolcsóbb, publikus, önállóan értékesített, azonos hűségidejű internet-hozzáférés szolgáltatási díjcsomagjánál.

Az Alapcsomag védjegy használati jogának elnyerésére a védjegyet tulajdonló Digitális Jólét Nonprofit Kft. pályázati rendszert alakított ki, amelynek köszönhetően

2017. június 6-án megnyílt a lehetőség az elektronikus hírközlési szolgáltatók számára a védjegy használatának elnyerésére.

A védjegyhasználati jogosultság megszerzése céljából önkéntes alapon pályázhat valamennyi – Magyarország területén működő –, az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény szerinti elektronikus hírközlési szolgáltató. A pályázat nyilvános, folyamatos és a csatlakozás önkéntes a szolgáltatók részére.

A szakértőkből álló Tanácsadó Testület a beérkezett pályázatokról egy értékelési szempontrendszer alapján döntési javaslatot készít a Digitális Jólét Nonprofit Kft. részére és javaslatot tesz a pályázatok elbírálására. A nyertes pályázókkal a Digitális Jólét Nonprofit Kft. védjegyhasználati szerződést köt. A mai napig valamennyi jelentős piaci erővel bíró hírközlési szolgáltató beadta pályázatát. Ennek köszönhetően

már az egész ország területén elérhető az Alapcsomag.

A Digitális Jólét Nonprofit Kft. kétfordulós eljárásrendben, folyamatos bírálat mellett 22 nyertes pályázatot hirdetett ki. Jelenleg 19 szolgáltató biztosítja a Digitális Jólét Alapcsomagot. Az Alapcsomagra a bevezetése óta több mint 33 ezren fizettek elő - a programról a sajtótájékoztató kapcsán kiadott közleményben.