Jelentős támogatást kap az egyik vezető magyar mezőgazdasági vállalat

kézfogás család Illemtanóra - Udvariassági alapismeretek (nem csak gyermeket nevelőknek)
Vágólapra másolva!
Az NBB továbbra is támogatja a magyar mezőgazdasági szektort: a Hunent Csoport támogatást kap a banktól a további fejlődéshez - olvasható közleményükben.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Beruházási Bank új kölcsönszerződést írt alá, amely nagyszabású és hosszú távú pénzügyi támogatást nyújt az egyik vezető magyar mezőgazdasági termelő vállalat, a Hunent Csoport számára.

Jelen szerződés 10 millió EUR-nak megfelelő forint összeg.

A tizenkét éves futamidejű finanszírozás a hitelfelvevő mélykúti gyártó és feldolgozó üzemének további modernizációját és átfogó fejlesztését szolgálja. Az NBB pénzügyi támogatásával épült és 2019 januárjában átadott, korszerű agráripari üzem az egyik legnagyobb ilyen Európában.

Az itt készült termékek a magyar mezőgazdasági export jelentős részét teszik ki.

Az új NBB kölcsön lehetővé teszi a mélykúti vállalkozás ipari kapacitásának és képességeinek jelentős növelését, amely ezzel olyan teljes értékű, csúcstechnológiás agráripari központtá válik, amely a gyártás teljes ciklusában magas minőséget biztosít.

A zöld és energiatakarékos technológiák széles körű használatának köszönhetően a projekt megvalósítása javít a régió környezetvédelmi helyzetén,

a projekt által teremtett további munkahelyek pedig új lendületet adnak Délkelet-Magyarország társadalmi-gazdasági fejlődésének.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Az új kölcsön összegével együtt a Hunent Csoport NBB-től kapott teljes pénzügyi támogatása meghaladja a 36 millió eurót.

A megállapodás újabb szemléletes példája az államok, magáncégek és nemzetközi fejlesztési intézmények közötti hatékony együttműködésnek, amely jelen esetben a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Hunent Csoport és a Nemzetközi Beruházási Bank között jött létre.

„Ez szimbolikus, hogy három évvel ezelőtt éppen ezen a napon – Orbán Viktor miniszterelnök részvételével - volt alkalmam jelen lenni Európa legnagyobb teljes láncolatot képviselő víziszárnyas feldolgozó komplex üzemének megnyitóján, melyet a Hunent Csoport épített az NBB finanszírozási támogatásával" – mondta Nyikolaj Koszov, az NBB Igazgatótanácsának elnöke.

„Nagyon örülünk a lehetőségnek, hogy ma tovább erősíthetjük együttműködésünket hosszú távú és megbízható partnerünkkel, a Hunenttel. Hatékony és biztos alapokon álló partnerség, és ezt nagyra értékeljük. A felmerült lehetőség ennek folytatására jól mutatja a stabilitást és bizalmat mindegyik partner között, akik ebben a tranzakcióban részt vesznek, és az NBB büszke, hogy részese lehet ennek."

Magyarország – mint az NBB fogadó országa – a bank egyik legaktívabb részvényese, amely a befizetett tőke tekintetében a második legnagyobb részesedéssel rendelkezik, valamint a bank beruházásainak egyik fő kedvezményezettje.

Az NBB „magyar" hitelportfóliójának jelenlegi volumene megközelítőleg 180 millió euró.

2015 óta az intézmény több mint 400 millió eurót fordított a magyar gazdaság támogatására, valamint a magyar kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztésére más NBB tagállamokkal. A banknál jelenleg is számos, kulcsfontosságú szektort érintő projekt van az elbírálás különböző szakaszaiban, összesen több mint 300 millió euró értékben.