A Protocol technológiai szakportáltól kapott információk alapján az Insider arról számolt be, hogy Elon Musk üzenetet küldött a magánrepülőgépét nyomon követő Twitter-fiók 19 éves tulajdonosának, akinek 5.000 dollárt ajánlott, ha törli az oldalt.

Az Elon Musk's Private Jet Twitter-fiók nyilvánosan elérhető légiforgalmi adatok felhasználásával mutatja a Tesla-vezér magánrepülőgépének aktuális tartózkodási helyét és mozgását. 

Az oldalt a 19 éves Jack Sweeney hozta létre, aki még tavaly ősszel az egyik nap 12:13-kor egy üzenetet kapott a multimilliárdos üzletembertől: Le tudnád ezt szedni? Ez biztonsági kockázatot jelent". Sweeney félig viccesen ezt tweetelte vissza: „Egy Tesla Model 3-ért cserébe nagyon szívesen törlöm." A válasz erre már egyáltalán nem volt komikus: Kicsit sem tetszik a gondolat, hogy a fiók adatai alapján egy őrült bármikor lelőhet."  Néhány üzenetváltással később Musk végül ötezer dollárt ajánlott a kért néhány kattintásért. A srác erre szintén meglepően pimaszul reagált: Van rá esély, hogy ezt 50 ezer dollárra emeljük? Nagyszerű támogatás lenne a főiskolán, és esetleg lehetővé tenné, hogy vegyek egy autót, talán még egy Model 3-at is". Erre azonban már nem érkezett viszontválasz.

Elon MuskForrás: AFP/Str

Amikor Sweeney elárulta, honnan gyűjtötte össze az adatokat, Musk így válaszolt: "A légiforgalmi irányítás annyira primitív."

Az Elon Musk's Private Jet Twitter-fiókon egy üzenet is megjelent:

„Ennek a fióknak minden joga megvan ahhoz, hogy a gépek helyzetét megossza, mivel azok nyilvánosak. Minden repülőgépnek kötelessége transzpondert a fedélzetén tartania, még az Egyesült Államok Air Force 1-gépének is. A Twitter felhasználási feltételei pedig megengedik, hogy más oldalakon talált tartalmakat itt megosszunk."

Ez a fiók a mai napig működik, és naprakész adatokat szolgáltat az érdeklődők számára. Az elektromos autók királya azonban még ezt követően sem gondolt bele abba, hogy mivel a srác bárki számára hozzáférhető adatokat használt, és törvényt sem sértett, az ő fiókjának törlésével nem oldódik meg végleg a problémája. Bármelyik nap regisztrálhatnak ismét egy ilyen fiókot.

Musk a hónap elején tweetelt arról, hogy a mozgását nyomon követő közösségimédia-fiókok "biztonsági problémává válnak".