Bár a koronavírus-járvány és a chiphiány világszerte megnehezítette a technológiai szektor egyes területeinek működését, az okostelefonok globális piaca mégis növekedést tudott produkálni 2021-ben, 2017 óta először.

A globális okostelefon-piac 2017 után először mutatott éves növekedést 2021-ben, az eladott darabszámok tekintetében – írja a CNBC a Counterpart Research adatai alapján.

A szállítások ugyanis éves alapon 4 százalékkal, 1,39 milliárd darabra nőttek tavaly, még úgy is, hogy a koronavírus-járvány és a chiphiány jelentősen megnehezítette a gyártást.

2017-ben egyébként a szektorban 1,56 milliárd darab telefont értékesítettek a gyártók, majd ez a szám 2018-tól 2020-ig folyamatosan csökkent.

Az egyes területeket tekintve, különösen erős volt a keresletnövekedés Észak-Amerikában, Latin-Amerikában, valamint Indiában. Kínában viszont az értékesítések, éves alapon, 2 százalékkal zsugorodtak.

Az USA-ban az év elején még a 2020-ban bemutatott, 5G-kompatibilis iPhone 12 széria fűtötte a keresletet, majd az Apple az év során kijött az iPhone 13 szériával is. Későbbiekben pedig a Fekete Péntek leárazási időszaka és karácsonyi ünnepi szezon is erősen alakult az okostelefon-szektor számára.

A leszállított darabszám tekintetében a Samsung megtartotta a világelső pozícióját a gyártók versenyében. A dél-koreai vállalat nagyjából 271 millió eszközt adott el tavaly, ami 6 százalékos növekedés volt a megelőző évhez képest.

Az Apple mindeközben világszerte 237,9 millió darab telefont értékesített, ami 18 százalékos növekedés volt 2020-hoz viszonyítva – köszönhetően főként az iPhone 12 széria iránti erős keresletnek. Ráadásul az Apple ezzel, hat év után, visszaszerezte a kínai piacon a vezető szerepét, 2021 negyedik negyedévében. Utóbbi teljesítmény már elsősorban az iPhone 13-as széria kínai sikerének volt köszönhető.